Bielorusko žiada vyhlásiť po bývalom diplomatovi pátranie

TA3 TASR
19.1.2021 09:12

Bieloruská generálna prokuratúra iniciovala medzinárodné pátranie po vedúcom predstaviteľovi bieloruskej opozície a bývalom diplomatovi Pavlovi Latuškovi. Žiadosť o jeho zaradenie na zoznam medzinárodne hľadaných osôb z Bieloruska zaslali aj policajnej organizácii Interpol. Latuška to označil za "výlučne politické, a nie právne rozhodnutie". Informoval o tom spravodajský server TUT.by.

Bielorusko žiada vyhlásiť po bývalom diplomatovi pátranie
TASR/AP

Zdržiava sa v zahraničí

Latuška, ktorý sa od prezidentských volieb v Bielorusku zdržiava v zahraničí, bol obvinený zo sprisahania, vytvorenia extrémistickej formácie a z verejných výziev na uzurpáciu moci šírených pomocou médií alebo internetu. Pavel Latuška bol veľvyslancom Bieloruska v Poľsku, vo Francúzsku, v Španielsku a Portugalsku. Pôsobil aj ako minister kultúry či riaditeľ národného divadla.

Z tejto funkcie bol odvolaný po tom, ako odsúdil brutalitu bezpečnostných síl počas protestov proti sporným výsledkom nedávnych prezidentských volieb a vyzval na posúdenie ich konania z právnej stránky. Medzičasom sa Latuška stal členom opozíciou založenej Koordinačnej rady, ktorej cieľom je dosiahnuť hladké odovzdanie moci a vypísanie nových prezidentských volieb.

Lukašenko ho zbavil hodnosti

Prezident Alexandr Lukašenko to označil za neprijateľné a vyhlásil, že Latuška sa za to bude zodpovedať podľa zákona. Následne, v septembri minulého roku, Lukašenko zbavil Latušku diplomatickej hodnosti mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca. V tom čase už Latuška niekoľko týždňov pôsobil mimo Bieloruska.

Vo svojej reakcii na vyhlásenie pátrania Latuška vyjadril poľutovanie, že v Bielorusku sú páchané "skutočné trestné činy: ľudia sú zabíjaní, bití, mučení a pácha sa proti nim sexuálne násilie, ale proti páchateľom sa nezačne nijaké trestné konanie". Upozornil, že "pokiaľ ide o jednotlivcov, ktorí otvorene protestujú proti masívnemu porušovaniu ľudských práv a represiám, stíhania sa začínajú rýchlo a ľahko". Konštatoval, že zákony v Bielorusku už dávno prestali platiť. V Bielorusku sa o Latuškovi často hovorí ako o kandidátovi opozície na nového prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok