Údajný mafiánsky boss Vasaráb dostal 22 rokov

TA3, TASR
25.9.2012 13:12

Údajný boss mafiánskej skupiny, ktorá úradovala v Galante a Seredi, dostal 22 rokov. Podľa obžaloby mal Ladislav Vasaráb prsty v dvoch vraždách. Špecializovaný trestný súd ho ale uznal za vinného iba v jednom prípade. Aj preto sa prokurátor odvolal.

Prokurátor sa odvolal, žiada prísnejší trest

Dvaja muži, ktorí sú podľa súdu zodpovední za vraždu kontroverzného podnikateľa Jozefa Kaciana z februára 2010, dostali výnimočné tresty. Objednávateľ vraždy Ladislav Vasaráb, ktorý mal s Kacianom dlhodobé spory, pôjde do väzenia na 22 rokov, strelec Roman Paluš na 25 rokov.

Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozsudok nie je právoplatný, voči výške trestov sa odvolal prokurátor, ktorý pre obžalovaných žiadal vyššie sadzby.

"Súd získal ucelenú reťaz dôkazov," skonštatoval senát špecializovaného súdu. Objednávku vraždy za 33.000 eur aj strelca identifikoval na základe dôkazov a výpovedí svedkov. Tresty by si mali odsúdení odpykať v najprísnejšom väzení, súd im uložil aj ochranný dohľad na tri roky.

Vasaráb a Paluš podľa súdu plánovali vraždu minimálne dva mesiace vopred. Akcia prebehla v Šali 23. februára 2010 o 14.50 h. Kaciana na čiernom audi prenasledoval Paluš s vodičom a spustil na neho streľbu zo samopalu vz. 58. Kacianovo rozstrieľané auto havarovalo, on podľahol štyrom ranám zo samopalu.

Samotní obžalovaní neboli na vynesení rozsudku prítomní, ich obhajca sa k nemu pre médiá nevyjadril. "Podal som odvolanie do výroku o treste, pretože mám za to, že u Romana P. je na mieste ukladať trest na doživotie vzhľadom na spôsob vykonania tohto skutku, ktorý považujem za verejnú popravu. Čo sa týka objednávateľa vraždy Ladislava V., mám za to, že aj v tomto prípade treba pôsobiť prísnejším trestom a to minimálne vo výmere 25 rokov," povedal po rozsudku prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vasaráb a ďalší muž Daniel S. boli obvinení aj z ďalšej vraždy z roku 2000. Podľa súdu však nebolo dokázané, že ju spáchali oni a preto ich oslobodil. Prokurátor si myslí, že predložené dôkazy sú dostatočné na uznanie ich viny a preto sa voči tomuto rozhodnutiu súdu odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok