Polis: Smer dominuje, v parlamente aj Lipšicova Nová väčšina

TA3, TASR, SITA
25.9.2012 12:28

Podľa prieskumu spoločnosti Polis by sa do parlamentu dostalo sedem strán. Okrem vládneho Smeru a opozičnej päťky by 5-percentný prah prekročila aj Nová väčšina Daniela Lipšica.

Polis: Smer dominuje, v parlamente aj Lipšicova Nová väčšina
SITA

Tradičným víťazom prieskumu je strana Smer-SD, ktorú by v septembri volilo 42,6 percenta respondentov, takže by získala 76 mandátov. Podpora vládnej strany u oslovených mierne klesla - v augustovom prieskume získala 43,6 percenta a v júlovom 48,8 percenta.

Na druhom mieste by skončili Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. V septembrovom prieskume získali 9,3-percentnú podporu hlasujúcich, čo by predstavovalo 16 mandátov v parlamente. Obyčajným podpora mierne stúpla - v auguste im prieskum prisudzoval 8,8 percenta, v júli 7,6 percenta hlasov respondentov.

Na tretiu priečku v prieskume vystúpil Most-Híd so 7,4 percentami, čo by mu vynieslo 13 mandátov. Obľúbenosť strany medzi oslovenými stúpla, v auguste dostali v prieskume podporu 7 percent a v júli 6,5 percenta.

Podľa výsledkov ankety klesá popularita SDKÚ-DS, ktorá by v septembri získala 7,1 percenta a jej poslanci by obsadili 13 kresiel. V auguste mala zisk o percento vyšší.

Strana SaS mala v augustovom aj v septembrovom prieskume rovnaké percentá. Volilo by ju opäť 6,5 percenta oslovených, čo by jej prinieslo 12 mandátov.

Nová strana Daniela Lipšica Nová väčšina by sa podľa aktuálneho prieskumu agentúry Polis Slovakia dostala do parlamentu so ziskom 5,3 percenta hlasov, ktoré by novému politickému subjektu zabezpečili deväť poslaneckých mandátov.

Do parlamentu by sa v septembri nedostali SNS (4,5 percenta), SMK (4,4 percenta), ĽS-Naše Slovensko (1,6 percenta), ĽS-HZDS (1,3 percenta) ani KSS (1,1 percenta). Iné strany by volilo 2,9 percenta respondentov.

Prieskum uskutočnili od 20. do 24. septembra na vzorke 1 011 respondentov starších ako 18 rokov. Znížila sa podpora niekdajšej Lipšicovej materskej strany KDH, podľa prieskumu klesla v septembri na 6 percent (11 mandátov), v auguste by kresťanským demokratom dalo svoj hlas 7,9 percenta opýtaných.

Preferencie jednotlivých strán

Smer-SD 42,6%

Obyčajní ľudia - nezávislé osobnosti 9,3%

Most-Híd 7,4%

SDKÚ-DS 7,1%

Sloboda a Solidarita 6,5%

KDH 6,0%

Nová väčšina 5,3%

___________________________________________

SNS 4,5%

SMK 4,4%

Ľudová strana - Naše Slovensko 1,6%

Ľudová strana - HZDS 1,3%

Komunistická strana Slovenska 1,1%

Iná strana alebo hnutie 2,9%

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok