Sulík obhajoval dohodu o testovaní. Bude posledné, sľúbili mu

TA3 TASR
18.1.2021 09:46

Richard Sulík na sociálnej sieti obhajoval rozhodnutie koaličných strán o ďalšom veľkom testovaní. "Mohli sme byť principiálni a byť apriori proti testovaniu. Alebo sme mohli byť racionálni a niečo tým aj dosiahnuť," uviedol s tým, že váha SaS vo vláde nie je taká silná, aby sa plošné testovanie zrušilo. Dostali vraj prísľub, že toto celoplošné testovanie je posledné.

Sulík obhajoval dohodu o testovaní. Bude posledné, sľúbili mu
TASR/Jaroslav Novák

Ďalšie plošné testovanie už nepodporia

"Dali sme teda hlavy dokopy a navrhli sme všetko rozumné, čo sa len navrhnúť dalo. Aby bolo testovanie pohodlnejšie, bezpečnejšie a logickejšie. Vďaka tomu sme dostali prísľub, že toto celoplošné testovane je posledné (!), že testovacích miest bude viac, aby sme sa tam netlačili a nečakali dlhšie ako je nevyhnutné," uviedol Sulík.

Ako dodal, k testovaniu pridali pár dní, aby sa nevytvárali zbytočné rady a tlak na ľudí. "Mysleli sme na dôchodcov, aby nezostali uväznení doma a na ďalšie výnimky, pre ktorých by testovanie bolo katastrofou, napríklad ZŤP. Chápeme, že z tohto celého nie ste šťastní. Ani my. Ale verte, že keby sme si založili ruky a povedali suché NIE, bolo by to oveľa horšie. O tom je spolupráca, o tom je demokracia. Môžeme vyskakovať potiaľ, pokiaľ nám volebný výsledok dovoľuje," dodal. SaS už ďalšie plošné testovanie nepodporí.

SR rozdelia na horšie a lepšie okresy

Vláda v nedeľu po týždni diskusií rozhodla o tom, že uskutoční od 18. do 26. januára kontinuálny dobrovoľný skríning na celom Slovensku, ktorý má ukázať celoplošnú situáciu s pandémiou.

Podľa výsledkov pretestovania sa má SR rozdeliť na 37 horších a 36 lepších okresov s tým, že v tých horších sa bude skríning opakovať. Vláda tiež rozhodla o tom, že predlžuje zákaz vychádzania do 7. februára. Po 27. januári má byť podmienkou cesty do práce negatívny antigénový alebo PCR test, rovnako aj pre pobyt v prírode. Podmienka sa však nebude týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov ani ťažko zdravotne postihnutých.

Od pondelka sa začína ďalšie veľké skríningové testovanie obyvateľov Slovenska. Uskutočňuje sa však iným systémom ako to novembrové. Sprísňujú sa aj viaceré opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok