Krajčí oznámil dohodu o testovaní, Slovensko je v čiernej fáze

TA3 TASR
16.1.2021 19:45

Po rokovaní vlády sa pred kamery postavil minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý oznámil, že ministri našli dohodu ohľadom celoplošného skríningového testovania obyvateľov Slovenska. Detaily sa však dozvieme až v nedeľu, kedy bude opäť rokovať vláda.

Cieľom je momentálne červená fáza

Vláda chce skríningovo otestovať obyvateľov na ochorenie COVID-19. Takýmto spôsobom chce znížiť šírenie nového koronavírusu na Slovensku o 50 percent., informoval Krajčí. Vládny kabinet má zasadať aj v nedeľu, kde má prijať uznesenie a bude informovať o podrobnostiach. Kabinet v sobotu schválil len vyčlenenie kontingentu do 5000 vojakov na pomoc s testovaním na obdobie do 30. júna 2021.

Pri testovaní obyvateľov Slovenskej republiky pomôže do 5000 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyčlenenie tohto počtu vojakov v termíne od prijatia uznesenia do 30. júna 2021 na potreby testovania schválila vláda.

Krajčí poznamenal, že pandemická situácia na Slovensku je zlá. "Túto situáciu nechceme dlho ťahať a chceme urobiť maximum pre to, aby sme sa mohli nadýchnuť a mohli sme otvoriť krajinu k lepšiemu životu," povedal. Slovensko je momentálne podľa COVID automatu celé v čiernej fáze. Krajčí skonštatoval, že je úlohou vlády, aby sa SR z nej čo najskôr vymanila a dostala sa do červenej fázy, kde sa budú môcť otvoriť školy.

Pôvodne sa mala po skončení sa rokovania konať tlačová konferencia, napokon bolo len vyhlásenie ministra zdravotníctva. Rokovania na vláde boli podľa Krajčího konštruktívne.

Za regióny sú aj odborníci

Vláda sa mala už na štvrtom zasadnutí počas aktuálneho týždňa zaoberať tým, či sa uskutoční celoplošné testovanie na Slovensku. Presadzuje ho predseda vlády Igor Matovič, ktorý zámer oznámil v pondelok. Proti celoplošnej forme je strana SaS i ďalší koaličný partner Za ľudí, ktorí presadzujú cielené testovanie v ohniskách nákazy a najpostihnutejších regiónoch.

Za testovanie v najpostihnutejších regiónoch sú aj odborníci. Poukazujú na to, že celoplošné testovanie v súčasnej situácii predstavuje viac rizík ako benefitov - upozorňujú na možnosť šírenia nákazy i ochorení v chladnom počasí, rovnako tak na nezmyselné vyčerpávanie potenciálu zdravotníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok