Vláda hodiny rokovala o pandémii. Riešenie bude kompromisom

TA3 TASR
15.1.2021 14:27

Vláda na šesťhodinovom mimoriadnom rokovaní rokovala o jedinom bode - ako riešiť zlú pandemickú situáciu na Slovensku. Smeruje ku kompromisu - k definitívnej dohode má prísť až v sobotu. Potvrdili to premiér Igor Matovič aj minister Richard Sulík.

Nič zo mňa nevypáčite

“Výrazne sme sa posunuli k dohode, ale neuzavreli sme to a budeme pokračovať zajtra,” uviedol pred novinármi minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý odišiel z rokovania ministrov ako prvý. “Výrazne sme sa posunuli,” dodal Sulík s tým, že z neho už “nič viac nevypáčia”, keďže má za sebou “čerstvo kurz asertivity”. Keď "bude dohodnuté všetko", vláda bude o ďalšom postupe "rozsiahlo informovať"

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý a minister zdravotníctva Marek Krajčí majú predložiť návrh uznesenia vlády, ministri ho dostanú na preštudovanie. "Takže to nie je uzavreté, ale naozaj sme sa výrazne priblížili k rozumnému kompromisu," uviedol Sulík, zdôrazňujúc všeobecný záujem celej vlády vyriešiť pandemickú situáciu.

Dôrazná argumentácia s Matovičom

Vicepremiér potvrdil, že SaS predstavila aj svoj návrh riešení. "Vypočul si ho, dôrazne sme pritom argumentovali," priblížil Sulík, ako sa k tomu postavil predseda vlády Igor Matovič. Podrobnosti však prezradiť nechcel.

Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom informoval už v pondelok premiér. Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnutejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prihovára za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sa postavili tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov. Upozorňujú taktiež na vyčerpanosť zdravotníckeho personálu a to, že testovanie by ohrozilo už i tak napätý stav s kapacitami lekárov a zdravotníkov, ktorí sa musia starať o narastajúci počet hospitalizovaných v nemocniciach.

Vláda schválila návrh MZ, podľa ktorého by mali na Slovensku pribudnúť nové mobilné odberové miesta (MOM) na testovanie nového koronavírusu, doterajšie by mali zvýšiť kapacity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok