Problém začína byť aj s chrípkou, počet prípadov sa zdvojnásobil

TA3 TASR
15.1.2021 13:42

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 2. týždňa stúpla o 13,6 percenta oproti týždňu predtým. Lekári nahlásili 10.459 prípadov. Najviac ich bolo v Bratislavskom, najmenej v Žilinskom kraji, informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia stúpla o 98,2 percenta. Úrad eviduje 684 prípadov.

Problém začína byť aj s chrípkou, počet prípadov sa zdvojnásobil
TASR/Dano Veselský (ilu)

"Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom kraji," priblížil ÚVZ. Choré na chrípku boli najmä deti do piatich rokov. Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu nebolo v uplynulom týždni hlásené. V 1. týždni nepribudol žiadny nový prípad SARI.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia. Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok