Rusko odstúpilo od zmluvy, ktorá mala budovať dôveru s USA

TA3 TASR
15.1.2021 13:25

Rusko odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi po tom, ako sa z tejto dohody o prieskumných letoch zameraných na budovanie vzájomnej dôvery monitorovaním vojenských aktivít vlani stiahli USA. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra DPA, podľa ktorej zmluva odstúpením dvoch hlavných signatárov stráca význam.

Na návrhy Moskvy reagovali vlažne

Ruský rezort diplomacie v stanovisku uviedol, že minuloročné odstúpenie Spojených štátov od Zmluvy o otvorenom nebi "významne narušilo rovnováhu záujmov signatárskych štátov", pričom spojenci Washingtonu reagovali vlažne na návrhy Moskvy na udržanie tejto zmluvy v platnosti aj po odchode USA. Rusko z týchto dôvodov spúšťa príslušný postup odstúpenia od nej.

Zmluva o otvorenom nebi mala za cieľ budovať dôveru medzi Ruskom a Západom po skončení studenej vojny, keď viac ako 30 signatárom umožňovala vykonávať neozbrojené prieskumné lety nad územiami ďalších členských štátov a zbierať tak údaje o ich vojenských silách a aktivitách.

Zmluva bola podpísaná v roku 1992 v Helsinkách a pridalo sa k nej vyše 30 krajín. Účinnosť nadobudla v roku 2002 a bola vnímaná ako dôležitý nástroj medzinárodnej kontroly zbrojenia. USA ukončili uplatňovanie tejto zmluvy v novembri 2020, pol roka po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že Washington odstúpi od tohto dokumentu z dôvodu jeho porušovania Ruskom, ktoré takéto obvinenia poprelo.

Biden označil Trumpov krok za neprezieravý

Washington tvrdil, že Rusko uvalilo na zmluvu obmedzenia, najmä čo sa týka Kaliningradskej oblasti, ruskej exklávy ležiacej medzi Poľskom a Litvou, a oblasti rusko-gruzínskych štátnych hraníc. Rusko obvinil aj z neumožňovania leteckého monitorovania svojich vojenských cvičení.

Novozvolený americký prezident Joe Biden označil tento Trumpov krok počas vlaňajšej predvolebnej kampane za neprezieravý. Podľa neho iba prispeje k zvýšeniu napätia medzi západom a Ruskom, pričom zvýši riziko omylov a konfliktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok