Olympijského šampióna obvinili z účasti na útoku na Kapitol

TA3 TASR
14.1.2021 10:22

Americký plavec a olympijský zlatý medailista Klete Keller bol ministerstvom spravodlivosti obvinený z účasti na útoku na Kongres, ktorý 6. januára podnikli priaznivci odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa. Kellera zachytili kamery v dave ľudí, ktorí svojvoľne vstúpili do obrovskej sály Rotundy v Kapitole, sídle amerického Kongresu vo Washingtone.

Olympijského šampióna obvinili z účasti na útoku na Kapitol
TASR/AP

Tento dav násilných protestujúcich predtým prerazil policajné línie okolo Kapitolu a predral sa až dovnútra. Polícia vo vyhlásení priloženom k oficiálnym obvineniam napísala, že pretekára na troch Olympiádach identifikovala najprv podľa oficiálnej bundy tímu s obrovským logom "USA" na chrbte a aj podľa nášivky na hrudi s nápisom "Olympijský tím Spojených štátov" (United States Olympic team).

Bol obvinený z protizákonného vstupu do Kapitolu, násilného alebo neprístojného správania a kladenia odporu polícii. Keller (38) pretekal na olympijských hrách v rokoch 2000, 2004 a 2008 - získal dve zlaté a jednu striebornú medailu v plaveckej štafetovej disciplíne 4 x 200 metrov vo voľnom štýle a tiež dve bronzové medaily v súťaži jednotlivcov vo voľnom štýle na 400 metrov.

Jeho zlato za štafetu v roku 2004 v Aténach patrilo k najoslavovanejším, pretože v týchto pretekoch súťažil americký hviezdny tím, ktorého súčasťou bol aj legendárny Michael Phelps, proti austrálskej štvorici vedenej silným šampiónom Ianom Thorpeom. Keller dokázal v poslednej časti štafety poraziť Thorpea a ukončil tak roky trvajúcu dominanciu Austrálčanov v tejto disciplíne.

Jeho život po olympiádach bol kolísavý - rozviedol sa, prišiel o mnoho zamestnaní, stal sa z neho bezdomovec a určitý čas žil vo svojom aute, ako sám povedal v roku 2018 v podcaste v internetovej televízii The Olympic Channel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok