Vakcín bude 200 000. Bez testovania to podľa Krajčího nepôjde

TA3 TASR
13.1.2021 10:55

Britská mutácia nového koronavírusu sa potvrdila už aj v Banskej Bystrici či Trenčíne. Podla ministra zdravotníctva je rozšírený "vo vysokom percente". Marek Krajčí obhajoval plošné testovanie a prezradil aj, ako na tom budeme v najbližšom čase s vakcínami.

Vakcín bude 200 000. Bez testovania to podľa Krajčího nepôjde
TASR/Jaroslav Novák

Slovensko je jedno veľké ohnisko

„Je rozšírený vo vysokom percente, o to viac má zmysel plošné testovanie,“ povedal v súvislosti s tým, že kabinet má na zasadnutí hovoriť aj o precizovaní plánu masívneho plošného testovania. Konkrétnymi detailmi sa mala zaoberať koaličná rada, ktorej Krajčí nie je členom, nevedel preto odpovedať na to, čo sa zatiaľ dohodlo a čo nie. Odpovede by mali prísť po rokovaní vlády.

Minister zdravotníctva si však myslí, že nemá význam testovať len v niektorých regiónoch vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. „Ak by sa to malo konať regionálne, muselo by ísť o veľké regióny, ktoré by potom museli byť uzavreté. Ak nechceme mať kontroly na hraniciach regiónov, potom celoplošná intervencia má väčší význam,“ povedal Krajčí.

„Ak sa štát a samosprávy dokážu dohodnúť na organizácii plošného testovania, inú cestu, ako bojovať s vysoko infekčným vírusom, nevidím,“ dodal. Na názor, že je potrebné testovať v ohniskách, odpovedá, že Slovensko je už jedno veľké ohnisko.

Nasadení by mali byť ambulantní zdravotníci

V prípade zabezpečenia dostatočného počtu zdravotníckeho personálu sa Krajčí stotožňuje s tým, že nasadení by mali byť najmä zdravotníci z ambulancií, ktorí nie sú nasadení v prvej línii v nemocniciach. „Myslím si, že ich máme dosť,“ povedal minister.

Vyjadril sa aj k očkovaciemu plánu. Myslí si, že vzhľadom na počet vakcín ide očkovanie dobrým tempom. „Doteraz sme zaočkovali 32 000 ľudí, za utorok 12. 1. určite pribudlo niekoľko tisíc ďalších,“ dodal. Potvrdil, že Slovensko má mať v januári k dispozícii 208 000 vakcín. „Ak by sme ich mali k dispozícii viac, máme varianty, ako zrýchliť očkovanie,“ dodal Krajčí. V druhej polovici januára by sa mali podľa jeho slov začať očkovať pracovníci zariadení sociálnych služieb prostredníctvom mobilných výjazdových jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok