Novinky zo sveta cestovania: Slovákov lákajú exotické destinácie, pozornosť púta poistenie cestovných kancelárií

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
12.1.2021 16:28

Nie všetkým cestovných kanceláriám sa podarilo získať poistenie proti insolvencii aj na rok 2021. Omán a Srí Lanka sa znovu otvárajú. Na svete je slovenská covid mapa a je dokázané, že cestovanie nás robí šťastnejšími. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Slovákov lákajú exotické destinácie, pozornosť púta poistenie cestovných kancelárií
CK Satur

Začiatkom roka 2021 sa na Slovensku rozbehla diskusia o poistení proti insolvencii cestovných kancelárií. Nie všetkým cestovkám sa ho podarilo získať. Preto si pri výbere dovoleniek na rok 2021 overte, či má vaša cestovka toto poistenie uzatvorené. Jednou z tých, ktoré poistenie insolventnosti majú uzavreté už od decembra 2020 je cestovná kancelária Satur. Koncom roka 2020 už jedna z cestoviek úpadok vyhlásila.

Podmienky vstupu do jednotlivých krajín sa neustále menia. Pre všetkých, ktorí chcú zostať v obraze a mať informácie na jednom mieste pripravila CK Satur covid mapu, ktorá aktuálne ponúka informácie o všetkých exotických krajinách, do ktorých sa lieta buď z Bratislavy alebo z Viedne. Postupne na mape budú pribúdať aj ďalšie krajiny zaujímavé či už pre poznávacie zájazdy alebo letné dovolenky.

covid-mapa-clanok_c0a80401-be63-5e38.png

Omán sa, potom ako sa v decembri na 7 dní do 29. decembra uzavrel, turistom znovu otvára. Pre vstup do krajiny však platia nové pravidlá. Pred odletom do Ománu je potrebné preukázať sa negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, stiahnuť si aplikáciu Tarassud a mať uzatvorené medzinárodne zdravotné poistenie. Po prílete do Ománu sa na letisku ihneď vyžaduje vykonať PCR test, uhradiť poplatok 25 OMR, následne je vám pridelený Tarrasud sledovací náramok, ktorý je nutné nosiť a nasleduje povinná 7 dňová  karanténa. Na 8 deň sa vyžaduje vykonať nový PCR test, ktorý ak je negatívny, izolácia končí. Deti do 15 rokov sú z testovania na COVID-19 vyňaté. Pre pobyt do 10 dní vstupujú Slováci do Ománu bez vízovej povinnosti.

1-28_c0a80301-beb5-8595.jpg

Srí Lanka opäť láka turistov. Od  21. januára otvára dve medzinárodné letiská Bandaranaike (Colombo) a Mattala (Hambantota). Pred odletom na Srí Lanku je potrebné na letisku predložiť PCR negatívny test nie starší ako 96 hodín z akreditovaného laboratória v anglickom jazyku, poistenie COVID Insurance Cover cez Turistickú Mobilnú Aplikáciu a Health Decleration. Srí Lanka vyžaduje po prílete vykonať 2 PCR testy na ochorenie COVID-19. Prvý PCR test sa vykonáva v hoteli pred ubytovaním, druhý PCR test sa vykonáva 5. - 7. deň po príchode do hotela.

satur-sri-lanka_0a14036f-beef-55ec.jpg

Za bezpečnou exotikou sa dá v súčasnosti cestovať na Maldivy, do Dubaja, do Ománu, do Dominikánskej republiky, do Mexika, na Zanzibar, na Kubu, či do Egypta. Aké sú podmienky pre vycestovanie do týchto destinácii si môžete pozrieť tu. Silvestrovské pobyty, na ktoré sa vybrali stovky Slovákov, ukázali, že Slováci majú záujem aj chuť cestovať  a cestovné kancelárie robia všetko preto, aby cestovanie bolo čo najbezpečnejšie a čo najkomfortnejšie. Prinášajú na trh rôzne služby od zabezpečenia PCR testov, cez parkovanie lietadiel v destináciách, ubytovania v malých rezortoch alebo vilkách až po garanciu vrátenia peňazí, či zmeny termínu dovolenky v prípade pozitivity pred odletom.

Cestovanie je balzamom pre dušu. Tvrdí to nedávna štúdia, ktorú publikovali v časopise Tourism Analysis. Tí, čo často cestujú sa podľa nej cítia šťastnejší ako tí, ktorí často necestujú. Chun-Chu (Bamboo) Chen, odborný asistent na Vysokej škole hotelierstva a manažmentu na Washingtonskej štátnej univerzite, uskutočnil prieskum medzi 500 taiwanskými účastníkmi. Keď sa ich pýtali na celkovú pohodu, účastníci, ktorí hlásili, že pravidelne cestujú najmenej 121 km od domova, hodnotili svoje osobné šťastie o 7% vyššie ako tí, ktorí hlásili, že cestujú zriedka alebo vôbec.

satur-prieskum-o-cestovani-a-stasti_0a140371-bf37-4417.jpg

Na Blízkom východe sa podarilo ukončiť trojročný spor medzi Katarom a štyrmi ďalšími európskymi krajinami. Skončila sa tak blokáda jeho vzdušného priestoru. Pre Qatar Airways to znamená výrazne skrátenie množstva letov či dokonca obnovenie niekoľkých spojení. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt otvoria Kataru aj pozemné a námorné hranice.

Aerolínie Etihad Airways otvárajú novú linku z Viedne. Prestupom v Abu Dhabi (Abú Zabí) sa ňou bude dať dostať do najobľúbenejších destinácii v Ázii či Afrike. Za uvádzacie ceny sú v ponuke napríklad letenky na Bali, Maldivy, Seychely či do Johannesburgu.

Na letisku vo Viedni znížili cena PCR testovania. Od  11. januára stojí 99 eur. Ponuka testovania je dostupná od pondelka do nedele od 7:00 do 20:00. Predregistrácia nie je nutná, čakacie doby sú nízke. Výsledok príde do niekoľkých hodín, najneskôr nasledujúci deň. Podrobne informácie nájdete tu.

Rakúsko zaviedlo kontroly na hraniciach. Plánuje obmedziť tiež počet hraničných priechodov. Odôvodnilo to silnejúcou koronavírusovou pandémiou.  Ďalšie pravidlá pre cestovanie do Rakúska zostávajú zatiaľ rovnaké. Krajina od 19. decembra rozšírila varovanie pred cestovaním na takmer všetky krajiny. Po príchode z rizikových štátov musia ľudia ísť do desaťdňovej karantény. Izoláciu je možné ukončiť predčasne podrobením sa PCR testu s negatívnym výsledkom. Na tento test je možné ísť najskôr v piaty deň po vstupe do Rakúska.

Niekoľko zmien v hraničnom režime ohlásilo aj Slovinsko. Do krajiny možno vstúpiť bez povinnosti karantény v prípade predloženia negatívneho výsledku antigénového testu nie staršieho ako 48 hodín. Negatívny test na koronavírus treba od tohto týždňa predložiť aj pri príchode do Anglicka. Ten nemôže byť starší ako 72 hodín. Za nesplnenie povinnosti hrozí pokuta 500 libier.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok