Tripartita sa nezhodla, minimálna mzda však porastie

TA3, TASR
24.9.2012 14:31

Vláda bude rozhodovať o zvýšení minimálnej mzdy o 3,2 percenta. Návrh bude schvaľovať napriek tomu, že sa na ňom nezhodli všetci sociálni partneri.

Minimálna mzda by mala na budúci rok dosiahnuť 337,70 eura. "Som presvedčený, že vláda môj návrh akceptuje," avizoval po dnešnom rokovaní tripartity šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Ten prekladal tento návrh na rokovanie sociálnych partnerov, pričom súhlasné stanovisko od všetkých sa mu získať nepodarilo.

"Nebolo potrebné z hľadiska procedúry ho predkladať, ale mal som záujem ich informovať," podotkol s tým, že tento návrh o rast 3,2 % už na tripartitnom stole bol v júli a postoje partnerov sa nezmenili. Zásadný nesúhlas prejavili zamestnávatelia, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zase presadzovalo rast 2,2 % a odborári chceli vyšší rast, no nakoniec sa stotožnili s návrhom ministerstva.

"Vnímame to ako veľmi zlé opatrenie," konštatoval šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka. Upozornil, že konsolidačný balíček spolu so Zákonníkom práce zásadne zhoršia podnikateľské prostredie, čo ešte zhorší rast minimálnej mzdy. "Zvýši sa tým miera nezamestnanosti práce dlhodobo nezamestnaných," dodal.

"Je to sociálny záväzok tejto politickej strany, je to prirodzené," reagoval šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD), ktorý je bývalým prezidentom AZZZ. Zdôraznil, že každé zvyšovanie minimálneho zárobku dopadá na firmy. Jeho kolega z rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) je presvedčený, že ide o spolitizovanú tému a vláda sa pri tohtoročnom zvyšovaní rozhodla ísť zlatou strednou cestou.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok