Rozšírime trestné oznámenie, tvrdí Hlas po premiérovom "priznaní"

TA3 TASR
11.1.2021 13:14

Hlas-SD rozšíri trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča a iných členov vlády, ktoré plánuje podať. Informoval o tom expremiér a líder strany Peter Pellegrini s tým, že ide o ohrozenie zdravia a zneužitie právomocí verejného činiteľa. Hovorí tiež, že vláda prispela k šíreniu nákazlivej ľudskej choroby, pričom poukázal na priznanie premiéra Matoviča, že niektoré testy pri plošnom testovaní na COVID-19 neboli kvalitné. Trestné oznámenie podajú na premiéra a ďalších členov vlády.

Výnimku označil za zbytočnú

"Musí nastúpiť trestnoprávna zodpovednosť. Je to škandál, keď predseda vlády povie v priamom prenose, že na ľuďoch robili hokusy pokusy," zdôraznil Pellegrini s tým, že dennodenne vychádza na povrch papalášizmus a amaterizmus vlády. Dodal, že ak mali ľudia negatívny výsledok pri otestovaní nekvalitným testom v rámci plošného testovania, mohli byť pozitívni a nakaziť svojich blízkych.

V súvislosti s trestným oznámením podotkol, že nesmeruje na neznámeho páchateľa. Potenciálny páchateľ je podľa neho jasný - teda premiér, ktorý nesie zodpovednosť za chod štátu. Pellegrini vysvetlil, že v tomto prípade sa musí posúdiť, kto nesie zodpovednosť za nákup nekvalitných testov, zmeny rozhodnutia a podobne. Myslí si, že zodpovední by mohli byť viacerí členovia vlády. V súvislosti so šírením nákazlivej choroby hovorí napríklad o vicepremiérovi Štefanovi Holom. Ďalších členov vlády menovať nechcel.

Zároveň sa pýta na dátum udelenia výnimky z povinného testovania a karantény po návrate zo zahraničia Holému. Obáva sa, že bola daná účelovo dodatočne. Výnimku označil za zbytočnú, rovnako ako Holého. Keby ostal pol roka v Británii, podľa Pellegriniho slov by nikomu nechýbal. Obáva sa tiež, že viaceré výnimky mohli byť udelené i rodinám funkcionárov. Zoznam podľa neho nesmie ostať tajný. Poukázal na kritiku premiéra voči ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Pýta sa, čo všetko ešte musia členovia vlády urobiť, aby došlo k ich odvolávaniu.

Vyzval Mikasa, aby zverejnil zoznam

Podpredseda strany Richard Raši vyzval hlavného hygienika Jána Mikasa, aby zverejnil zoznam verejných funkcionárov, ktorí dostali podobné výnimky ako Holý. Žiada i zverejnenie vakcinačných zoznamov mien ľudí, ktorí sa k očkovaniu dostali prednostne.

Expremiér sa vyjadril aj k prípadnému ďalšiemu plošnému testovaniu na Slovensku. Nemyslí si, že sa tým situácia vyrieši. Hovorí, že štát by mohol dať napríklad radšej poukážku občanom na absolvovanie PCR testu a postupne takto pretestovať ľudí. Kritizuje, že sa vláda nezamerala napríklad na podporu prevencie a osvetovú kampaň.

Na otázku, či sa dá očkovať, odpovedal, že po prekonaní COVIDU-19 zrejme bude mať protilátky a bude musieť počkať. Či očkovanie podstúpi, nepovedal. Po vakcinácii zdravotníkov a ohrozených skupín bude ale podľa vlastných slov všetkým, ktorí majú záujem, odporúčať dať sa zaočkovať. Raši dodal, že ako lekár môže byť kedykoľvek v núdzovom stave povolaný do výkonu služby. Keď príde na rad, zaočkovať sa dá.

Výrobca reagoval

Výrobca antigénových testov značky RaPiGen tvrdí, že sú kvalitné. Odvoláva sa na viaceré klinické štúdie, ktoré hovoria o citlivosti v hodnotách nad 95 percent. Zdôrazňuje však, že testy musia byť vykonané správne. Na tvrdenia výrobcu sa odvolala aj dodávateľská spoločnosť Juhapharm. Stanovisko v mene spoločnosti RaPiGen zaslal Michal Juhás.

Výrobca poukázal na to, že posledná klinická štúdia vykonaná v USA potvrdzuje senzitivitu 95,18 percenta a ďalšia z posledných klinických štúdií z Maďarska potvrdzuje senzitivitu 95,45 percenta. "Uvedený vysoký stupeň kvality potvrdzujú aj ďalšie klinické štúdie," uvádza sa v stanovisku. Výrobca však nevylúčil aj nižšie namerané ukazovatele. Zdôraznil však, že nevyhnutným predpokladom správnosti štúdií je použitie správnych vedeckých postupov a vyhodnocovacích metód, o ktorých sú podľa jeho názoru v prípade publikovaných štúdií z Nemecka alebo Hongkongu závažné pochybnosti.

Výrobca antigénových testov upozorňuje v tomto prípade na závažné pochybnosti o postupe vyhodnocovania ako napríklad nerešpektovanie protokolu a manuálu pre použitie týchto testov. Ďalej uviedol, že v týchto štúdiách bolo posudzovaných iba 45 vzoriek a pri ostatných výrobcoch aj viac ako 110 vzoriek. "Ďalšou pochybnosťou je aj nesprávny postup pri rozmrazovaní vzoriek a následnom vyhodnocovaní antigénovými testami, kde senzitivita takto klesá," doplnila spoločnosť. Dodal, že antigénové testy RaPiGen Biocredit COVID-19 sa úspešne používajú vo viacerých európskych krajinách na mobilných odberových miestach.

Výrobca antigénových testov značky RaPiGen poukázal na to, že posledná klinická štúdia vykonaná v USA potvrdzuje senzitivitu 95,18 percenta a ďalšia z posledných klinických štúdií z Maďarska potvrdzuje senzitivitu 95,45 percenta. "Uvedený vysoký stupeň kvality potvrdzujú aj ďalšie klinické štúdie," uvádza sa v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok