Kotlebovci chcú zmazať zákony proti fašistom. Arogantné, tvrdí SaS

TA3 TASR
8.1.2021 13:46

Opozičná ĽSNS navrhuje vypustiť z Trestného zákona všetky paragrafy obsahujúce trestné činy extrémistického charakteru. Tvrdí, že tieto trestné činy sa týkajú výhradne postihovania názorov, "ktoré môžu byť za určitých okolností vnímané ďalšími osobami citlivo, ba až urážlivo". Ich vypustenie odôvodňuje ochranou slobody prejavu.

Kotlebovci chcú zmazať zákony proti fašistom. Arogantné, tvrdí SaS
TASR/Martin Baumann

ĽSNS reaguje na vládu a jej predstaviteľov

Strana SaS považuje návrh novely za arogantný a protidemokratický. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga reagoval, že nepotrebujeme rušiť skutkové podstaty trestných činov, ale ani pridávať nové. Poslanci ĽSNS tvrdia, že svojím návrhom reagujú na stupňujúce sa vládne tendencie v obmedzovaní slobody prejavu, vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády, ako aj z činov a prejavov vládnych predstaviteľov.

"Navrhujeme, aby mal každý občan právo vyjadriť akýkoľvek názor, ktorý však nevyzýva k násiliu. Verbálne trestné činy a priestupky majú byť totiž podľa nášho presvedčenia obmedzené iba na podnety k násilnému konaniu alebo úmyselné šírenie nepravdivých skutočností o inej osobe s cieľom zníženia jej spoločenskej vážnosti alebo spôsobenia ekonomickej škody," napísali predkladatelia.

Z Trestného zákona chcú poslanci vypustiť trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ako aj prejavu sympatie k takémuto hnutiu. Takisto trestné činy výroby, rozširovania i prechovávania extrémistického materiálu, popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Podľa Žiaka naplno ukázali svoj extrémizmus

Poslanci okolo šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu naplno ukázali svoj extrémizmus, tvrdí poslanec Miroslav Žiak (SaS). "Je zrejmé, že si tak chcú zaistiť beztrestnosť svojich krokov a podporovať fašizmus otvorene. Hádzať dlažobné kocky tak chcú v nacistickej uniforme a s vlajkou s hákovým krížom. Keď dokážu takéto návrhy podávať z opozície, ocitli by sme sa rovno v diktatúre, v prípade, že by sa títo fašisti dostali k moci," reagoval poslanec.

Šeliga si myslí, že namiesto vypúšťania či pridávania skutkových podstát treba prevenciu v podobe posilnenia vzdelávania. "Potrebujeme posilniť kapacity boja proti extrémizmu pre skupiny mladistvých. A hlavne potrebujeme konečne aktívne a cielene bojovať proti konšpiráciám, napríklad osobitným úradom, personálnym posilnením existujúcich inštitúcií alebo zriadením splnomocnenca ministra školstva alebo vlády," napísal na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok