Kim chce zmeniť vzťahy so zahraničím a obnoviť kontakt s Juhom

TA3 TASR
8.1.2021 09:00

Severokórejský vodca Kim Čong-un preskúmal spôsoby, ako obnoviť medzikórejské vzťahy, a zaviazal sa, že rozšíri kontakty so zahraničím. Uviedli to štátne médiá v KĽDR, keď informovali o výsledkoch 8. zjazdu Kórejskej strany práce. Zjazd je zameraný na hodnotenie práce strany od posledného podobného stretnutia v roku 2016 a na predstavenie novej koncepcie jej vývoja.

Kim chce zmeniť vzťahy so zahraničím a obnoviť kontakt s Juhom
TASR/AP (ilu)

V tretí deň zjazdu Kim Čong-un nastolil otázku pretvárania vzťahov s Južnou Kóreou tak, ako to vyžaduje situácia a "zmenené časy", a hovoril aj o iných aspektoch zahraničnej politiky, informovala bez bližšieho vysvetlenia oficiálna tlačová agentúra KCNA. "Deklaroval všeobecnú orientáciu a politický postoj našej strany ku komplexnému rozširovaniu a rozvoju vonkajších vzťahov," uviedla KCNA.

Zjazd Kórejskej strany práce sa koná dva týždne predtým, ako sa Joe Biden ujme funkcie prezidenta USA, pričom ho čaká úloha nájsť východisko z patovej situácie, keď historické summity Kim Čong-una a dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa nevyústili do dosiahnutia dohody. Medzikórejské vzťahy zaznamenali po uskutočnení týchto summitov - v roku 2018 - určitý pokrok, ale následne sa zhoršili pod vplyvom stagnovania rokovaní o severokórejskom jadrovom programe.

Kim Čong-un vo svojom prejave hovoril aj o spôsoboch, ako dospieť k "novému zlatému veku" v socialistickej kultúre, a to v situácii, keď Pchjongjang zintenzívnil boj proti informáciám zo zahraničia a v decembri prijal nový zákon zakazujúci zahraničné materiály, ktoré by mohli podnietiť "reakčné myslenie". Vyzval tiež na "nastolenie vlastného zdravého a revolučného životného štýlu vo všetkých sférach spoločenského života a dôkladné vylúčenie nesocialistických prvkov", uviedla KCNA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok