Čína má lietadlovú loď, vzťahy s Japonskom sú na bode mrazu

TA3, SITA, TASR
24.9.2012 09:55

Územný spor medzi Japonskom a Čínou, ktoré si nárokujú kontrolu nad súostrovím Senkaku vo Východočínskom mori, sa stupňuje. Armáda najľudnatejšieho štátu si v týchto nepokojných dňoch prevzala svoju prvú lietadlovú loď.

Armáda si prevzala svoju prvú lietadlovú loď

Čínska armáda si nedeľu oficiálne prevzala do užívania svoju prvú lietadlovú loď. Námorníctvo Ľudovooslobodzovacej armády sa 300-metrového plavidla ujalo počas oficiálnej slávnosti v prístave Ta-lien.

Číňania tvrdia, že plavidlo nemá predstavovať žiadne nebezpečenstvo pre okolité krajiny, ktoré sa snajľudnatejšou krajinou dostávajú do čoraz ostrejších sporov o kontrolu nad územiami v Juhočínskom a Východočínskom mori.

Základ lietadlovej lode tvorí mohutný obrnený trup z čias Sovietskeho zväzu, ktorý Peking kúpil od Ukrajiny pred takmer 15 rokmi. Samotná stavba lode trvala desať rokov. Číňania tvrdia, že loď bude slúžiť na výcvikové a výskumné účely.

Dohliadajúce bezpilotné lietadlá
Peking dnes oznámil, že na námorný dohľad nad spornými ostrovmi použije aj bezpilotné lietadlá. Informovala o tom agentúra AP.
Toto rozhodnutie nadväzuje na úspešný letecký program, ktorý krajina dokončila v nedeľu. Čína chce byť v okolí spornej oblasti prítomnejšia. Na neobývané ostrovy, ktoré v súčasnosti patria Japonsku, si robí nárok aj Taiwan.
Hovorca čínskej štátnej morskej správy uviedol, že Čína chce mať v spornej oblasti bezpilotné lietadlá a monitorovacie základne do roku 2015, ale nespresnil, kedy budú v okolí ostrovov nasadené.

Oslavy normalizácie vzťahov zrušili

Čína zrušila podujatia pri príležitosti 40. výročia normalizácie diplomatických vzťahov s Japonskom. Dala tým znova najavo hnev nad územných sporom medzi oboma krajinami, informovala agentúra AP.

Predstaviteľ japonského ministerstva zahraničných vecí Hiroaki Sakamoto potvrdil, že Čína zrušila podujatia plánované na štvrtok. Bližšie podrobnosti však neposkytol.

Čínska tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na Združenie čínsko-japonského priateľstva a ďalšiu skupinu spojenú s vládou dnes informovala, že podujatia sa neuskutočnia v pôvodne zamýšľanom termíne. Podľa správy sa budú konať "vo vhodnom čase". Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrilo.

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom dosiahli najhoršiu úroveň za celé roky v súvislosti so sporom o ostrovy vo Východočínskom mori, na ktoré si robia nároky obe krajiny, no tiež Taiwan.

V taiwanskej metropole Tchaj-pej v nedeľu stovky ľudí protestovali proti japonskej kontrole nad ostrovmi nazývanými Tiao-jü v Číne a Senkaku v Japonsku. S protijaponskými transparentmi žiadali, aby sa Tokio neobývaných ostrovov vzdalo.

Japonská vláda tento mesiac kúpila niekoľko zo sporných ostrovov od ich súkromných japonských vlastníkov, čo podnietilo rozhnevané demonštrácie v Číne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok