Ako naštartovať metabolizmus po sviatkoch radí koučka

TA3, Zuzana Líšková
8.1.2021 18:30

Predvianočné obdobie a sviatky sú náročným obdobím pre náš metabolizmus. Jeme ťažšie jedlá, občas nejaké koláčiky, pravidelne pohárik vína, prípadne iný alkohol. Častokrát si ukrojíme aj zo spánku a pravidelnosť v stravovaní taktiež odsúvame na druhú koľaj. Aj keď sa akokoľvek snažíme držať na uzde, aj tak po sviatkoch cítime, že toho bolo veľa.

Ako naštartovať metabolizmus po sviatkoch radí koučka

Metabolickú nerovnováhu pociťujeme v zvýšenej únave, v úbytku energie, prípadne prichádza malé nachladnutie alebo bolesť hlavy. Častokrát sa zdvihne aj ručičke na váhe, čo nám signalizuje, že naozaj treba niečo zo sebou urobiť. Na tieto problémy sa pozrela bližšie nutričná koučka Zuzana Líšková.

Dôsledky metabolickej nerovnováhy

  1. Únava - vyčerpanosť, úbytok energie najmä v popoludňajších hodinách
  2. Psychické problémy - nervozita, náladovosť, podráždenosť, časté bolesti hlavy
  3. Zdravotné komplikácie - časté nachladnutia, nespavosť, tráviace ťažkosti, priberanie až nadváha

Určite je výborný nápad dopriať nášmu telu reštart v podobe ľahšieho jedálnička, pohybu     a relaxu. Je najvyšší čas doplniť mu chýbajúcu energiu v podobe spánku, prečistiť a odľahčiť trávenie, doplniť chýbajúce minerály a vitamíny. Ak nám porástla aj ručička na váhe, tak aj redukcia nadbytočného tuku pomôže nášmu telu nadobudnúť stratenú rovnováhu.

Ako však rýchlo dostať naše telo rýchlo do formy?

Často sa stretávam s tým, že chcú ľudia schudnúť rýchlo. V sobotu je ples, tak najlepšie ešte tento týždeň potrebujú 5 kg dole. Začnú držať nezmyselné diéty, ktorými svoj metabolizmus ešte viac rozladia a jojo efekt prichádza ako bumerang. Nečakajte zázraky. Ak ste sa pár mesiacov alebo rokov stravovali nezdravo, nechcite za 2 týždne schudnúť a všetko napraviť. Každý z nás bude chudnúť iným tempom, čo zapríčiňuje viacero faktorov.

Najčastejšie faktory limitujúce tempo redukcie hmotnosti

  1. Zdravotné parametre a užívané lieky
  2. Aká veľká je nadváha
  3. Ako dlho má človek nadváhu
  4. Hormonálne faktory (hlavne u žien)

Zázračná tabletka na štíhlosť neexistuje. Jedinou cestou k celoživotnej štíhlosť je dlhodobá zmena stravovania. Ja zastávam chudnutie bez pôstov a hladoviek či konzumácie špeciálnych doplnkov stravy. Veď stravovanie je tá najprirodzenejšia vec na svete, rovnako dokonale vymyslená ako rozmnožovanie, dýchanie a fungovanie nášho tela. Na začiatku je dôležité stabilizovať hlavne metabolizmus a naštartovať zdravú produkciu enzýmov a hormónov v tele. Potom sa upraví aj hmotnosť a viditeľne sa zvýši aj fyzická a psychická výkonnosť, koncentrácia a emocionálna vyrovnanosť. A to všetko vďaka úprave nesprávne nastavených stravovacích návykov.

Vyskúšajte dodržiavať Tieto základné pravidlá stravovania v rovnováhe a efekt sa určite dostaví.

1.  Naučte sa odlišovať hlad od zvyku jesť

Hlad je silný biologický faktor. Pokiaľ nepociťujeme hlad, telo nám chce povedať, aby sme ho zbytočne nezaťažovali ďalšími kúskami jedla, pretože ešte nestihlo rozložiť všetku stravu, ktorú sme skonzumovali a potrebuje na to dostatok energie. Nikdy by sme nemali jesť skôr, ako budeme skutočne hladní.

2.  Zabráňte neustálemu pocitu hladu

Po dlhodobom prejedaní sa nám často stáva, že hlad pociťujete veľmi často (napríklad každé 2 hodiny) alebo neustále. Je to spôsobené hlavne tým, že naša strava sa v poslednom období skladala z väčšieho podielu cukrov (zemiaky, chlieb, sladkosti, ovocie, alkohol). Cukry spôsobujú rýchly nárast krvného cukru. To vedie k vysokej koncentrácii inzulínu a k opätovnému pocitu hladu. Len čo znížime ich príjem a časť z nich nahradíme zdravými tukmi a bielkovinami, pocit hladu sa postupne normalizuje.

3.  Chuť na sladké zažeňte radšej orechmi a semiačkami

Vždy treba mať po ruke orechy, semienka a prirodzený cukor, ktorý je oveľa viac užitočný a potrebný pre organizmus. Orechy nás doslova nadopujú dobrou náladou a uvoľnia napäté nervy. Sú prirodzenými „antidepresívami“ a pozitívne podporujú metabolizmus. Výbornou náhradou za sladkosti sú napríklad mandle bohaté na vitamín E, vlákninu, bielkoviny a ďalšie vitamíny a minerály. Pridaním mandlí do stravy zvýšime príjem výživných látok bez prírastku hmotnosti.

5. Jedzte trikrát denne a medzi jedlami si robte 5-hodinové pauzy

Už mnoho novodobých štýlov stravovania prišlo na pozitívne efekty pauzovania vzhľadom

k redukcii hmotnosť. Počas päťhodinovej prestávky medzi jednotlivými jedlami, ako aj počas nočného spánku klesá hladina inzulínu tak, že je možné efektívne spaľovanie tuku. Pri piatich

– šiestich malých jedlách (desiaty a olovranty) však hladina inzulínu ostáva permanentne zvýšená a telo tvorí skôr tuk než svalovú hmotu! Okrem toho neprestajne zvýšená hladina inzulínu bráni produkcii mnohých hormónov, ktoré telo chránia pred zápalmi aj starnutím.

4.  Jedzte vyvážené porcie jedla

Jedálniček sa skladá z 3 základných zložiek – bielkovín, sacharidov a tukov. Keď redukujeme hmotnosť, je veľmi dôležitý výber surovín. Nepočítajte kalórie, tie nehovoria o výživovej hodnote jedla.

Svoju pozornosť upriamte na 2 základné veci

  1. Nízka glykemická záťaž jedla. Cieľom je, aby sme vylučovanie hormónu inzulín dostali do rovnováhy. Kolísanie inzulínu má za príčinu častý hlad a chuť na sladké!
  2. Zvýšená konzumácia bielkovín a tukov

Zloženie taniera

20-35% bielkovín

20% tukov (časť tukov je obsiahnutá v bielkovinách 40-50% sacharidov

Množstvo vyvážených jednoduchých receptov stravovania v rovnováhe nájdete na blogu Zuzany Líškovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok