Ľudí odmietali ošetriť. Špecialisti majú naďalej fungovať, reaguje MZ

TA3 TASR
7.1.2021 12:34

Nariadenie poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť platí pre fakultné, univerzitné a všeobecné okresné nemocnice, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie. Ambulantní špecialisti majú naďalej poskytovať pacientom komplexnú zdravotnú starostlivosť, a to štandardne a za dodržania protiepidemických opatrení.

Ľudí odmietali ošetriť. Špecialisti majú naďalej fungovať, reaguje MZ
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Nariadenie poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť podľa MZ SR platí pre vybrané nemocnice. Tento pokyn si podľa rezortu niektorí lekári vysvetlili po svojom. "Upozorňujeme, že povinnosť poskytovať výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť majú len nemocnice, v ich lôžkovej časti. Jednotliví ambulantní špecialisti aj v súčasnosti poskytujú pacientom komplexnú zdravotnú starostlivosť," vysvetlil štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura.

Ministerstvo reagovalo na podnety od občanov, v ktorých sa uvádza, že ambulantní špecialisti ich odmietli ošetriť. Lekári mali argumentovať tým, že v súčasnosti majú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Ministerstvo tak reagovalo na podnety od občanov, v ktorých sa uvádza, že ambulantní špecialisti ich odmietli ošetriť. Lekári mali argumentovať tým, že v súčasnosti majú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. MZ SR tvrdí, že toto ich zdôvodnenie sa nezakladá na pravde. Zároveň požiadalo zdravotnícke zariadenia o preplánovanie plánovaných úkonov.

Má ísť však o také prípady, kedy odsunutie zákroku nezhorší zdravotný stav pacienta. "Rezort zdravotníctva odporúča pacientom, aby sa o termínoch informovali v konkrétnom zdravotníckom zariadení. Pred návštevou ambulancie odporúčame lekára telefonicky kontaktovať. V nemocniciach aj ambulanciách platia v súčasnosti prísne protiepidemické opatrenia," uzavrela Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok