Spôsobili to slová Trumpa. Lídri odsúdili násilie vo Washingtone

TA3 TASR
7.1.2021 07:58

Lídri mnohých krajín sveta odsúdili útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington. "Nehanebné scény v Kongrese USA," uviedol britský premiér Boris Johnson. "USA sú zástancami demokracie na celom svete a v súčasnosti je nevyhnutné, aby došlo k mierumilovnému a usporiadanému predaniu moci," dodal.

Vážny útok na demokraciu

"Trump a jeho podporovatelia by mali konečne prijať rozhodnutie amerických voličov a prestať šliapať po demokracii," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na Twitteri. Povedal, že násilie spôsobili slová amerického prezidenta Donalda Trumpa a dodal, že "pohŕdanie demokratickými inštitúciami má katastrofálne účinky". "Násilie páchané na amerických inštitúciách je vážnym útokom na demokraciu. Odsudzujem to," napísal na Twitteri šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian.

Dianie vo Washingtone odsúdili aj predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že to, čo sa deje v hlavnom meste, ho šokovalo. Podľa neho výsledok demokratických volieb je potrebné rešpektovať.

Veľká národná potupa

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell uviedol, že Kongres sa nenechá odradiť od potvrdenia výsledkov novembrových prezidentských volieb. Vyhlásil to niekoľko hodín po útoku. McConnell v stredu neskoro večer miestneho času znovu otvoril rokovanie Senátu a sľúbil, že dôjde k potvrdeniu víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, verný spojenec súčasného prezidenta, odsúdil konanie Trumpových priaznivcov, ktorý vtrhli do budovy Kongresu v hlavnom meste Washington. Vyhlásil, že Spojené štáty vždy odsudzovali politické násilie. Pompeo uviedol, že podporuje právo občanov pokojne protestovať za svoju vieru a svoje dôvody. "Násilie, ktoré predstavuje riziko pre ostatných, vrátane tých, ktorých úlohou je zaistiť bezpečnosť pre nás všetkých, je doma i v zahraničí neprípustné," dodal.

Dianie vo washingtonskom Kapitole odsúdil aj bývalý americký prezident George W. Bush. "Takto sa spochybňujú výsledky volieb v banánovej republike, nie v našej demokratickej krajine," uviedol Bush. Bushov predchodca Bil Clinton vyhlásil, že útok na Kapitol podnietila Trumpova rétorika. Nepokoje podľa jeho slov boli výsledkom kombinácie zámerných dezinformácií, ktoré vyvolali nedôveru v systém a postavili Američanov proti sebe. Bývalý prezident Barack Obama označil stredajšie násilie "podnecované" Trumpom za "okamih veľkej národnej potupy a hanby".

Polícia zaistila dve výbušniny

Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na Kapitol a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese policajti postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela, povedal Contee. O jej úmrtí už predtým informovali médiá. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby - v sídle republikánov aj demokratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok