Egyptský prezident: Irán má rozhodujúci význam pre ukončenie krízy v Sýrii

TASR
23.9.2012 21:57

Islamistický prezident Egypt Muhammad Mursí povedal, že silné vzťahy s Iránom sú pre Egypt teraz dôležité, aby bolo možné nájsť cestu k ukončeniu krviprelievania v Sýrii.

Egyptský prezident: Irán má rozhodujúci význam pre ukončenie krízy v Sýrii
SITA

V hodinovom rozhovore pre štátnu televíziu, prvom od jeho zvolenia v júnových voľbách, prezident Mursí v sobotu označil Irán za "hlavného hráča v regióne, ktorý by mohol zohrať aktívnu a podpornú úlohu pri riešení sýrskeho problému". Mursí, v snahe oživiť úlohu Egypta v regióne, požiadal minulý mesiac Irán, aby sa pripojil ku krajinám, ktoré zvolal s cieľom pokúsiť sa nájsť riešenie násilia v Sýrii. Okrem Egypta a Iránu sú to Saudská Arábia a Turecko.

Irán je zo štvorice jediný, ktorý je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a obvinil Saudskú Arábiu a Turecko, že pomáhajú povstalcom, pokúšajúcim sa Asada zvrhnúť. Zvyšné tri krajiny požadujú odstúpenie Asada. "Prítomnosť Iránu v tomto kvartetu nepovažujem za problém, je to súčasť riešenia (sýrskeho) problému," povedal Mursí vysvetľujúc, že pevné vzťahy Iránu a Sýrie z neho robia "rozhodujúceho" partnera pre vyriešenie sýrskej krízy.

Saudská Arábia sa nezúčastnila na poslednej schôdzke kvarteta 17. septembra v Káhire, podľa diplomatov a západných predstaviteľov na protest proti prítomnosti Iránu. Mursí povedal, že by sa mohol stretnúť s čelnými predstaviteľmi troch štátov tohto kvarteta počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v nadchádzajúcom týždni v New Yorku.

"Nemáme významný problém s Iránom, vzťah medzi Egyptom a Iránom je normálny ako so zvyškom štátov sveta," povedal. Mursí minulý mesiac navštívil Irán ako prvý egyptský prezident po dlhých desaťročiach. "Sýrsky režim musí vedieť, že porušuje všetky zákony a normy svojím pokračovaním v krviprelievaní," povedal v sobotu Mursí, opakujúc slová, aké na adresu Damasku predniesol už na summite Hnutia nezúčastnených tento mesiac v Teheráne.

V sýrskom konflikte prišlo podľa OSN o život takmer 20.000 ľudí, vyše 235.000 sýrskych utečencov je oficiálne registrovaných v Iraku, Jordánsku, Libanone a Turecku. V rámci Sýrie boje prinútili ujsť z vlastných domovov 1,2 milióna ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok