Otváranie škôl je teraz mimoriadne rizikové, vyhlásil minister

TA3 TASR
4.1.2021 17:27

Otváranie škôl považuje za mimoriadne rizikové minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling aj Únia miest Slovenska s jej členskými mestami, ktoré v pondelok absolvovali on-line stretnutie k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Otváranie škôl je teraz mimoriadne rizikové, vyhlásil minister
SITA/AP

ÚMS konštatuje, že aj napriek maximálnemu úsiliu zástupcov miest v spolupráci s kompetentnými rezortmi a odborníkmi, súčasná situácia je vzhľadom na rekordné čísla infikovaných ľudí mimoriadne kritická. Každý ďalší krok je preto podľa ÚMS nevyhnutné mimoriadne pozorne a zodpovedne zvážiť. "Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a odporúčania epidemiológov otváranie škôl považujem za mimoriadne rizikové. Máme pred sebou sériu rokovaní, verím, že čo najskôr nájdeme bezpečné a efektívne riešenie, ktoré umožní našim deťom vrátiť sa späť do škôl," uviedol minister školstva.

"Najneskôr v utorok 5. januára vydáme informácie, ako sa bude pri otvorení škôl v januári postupovať a budeme informovať samosprávy, SK8, zriaďovateľov, školy, ako aj profesijné organizácie," uviedol šéf rezortu školstva.

"Situácia je mimoriadne vážna, mestá však s dôverou rešpektujú odporúčania odborníkov a rezortu školstva. Prioritou každého z nás zostáva zabezpečiť čo najskorší návrat detí späť do škôl. O dva týždne sa budeme pripravovať na antigénové testovanie pre žiakov, rodičov a pedagógov od 22. do 24. januára,"uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček. Ako dodal, potrebné je byť trpezlivý, pretože všetci majú spoločný cieľ.

Prioritou ÚMS a všetkých jej členských miest je, aby sa deti aj ich rodičia mohli čo najskôr vrátiť späť do normálneho života. Mestá sú pripravené urobiť maximum, čo je v ich silách, aby, spoločne s ministerstvom školstva a odborníkmi pripravili bezpečné prostredie vo všetkých školách a to čo najskôr, nie však na úkor zdravia. V pondelok sa uskutočnilo on-line stretnutie vedenia rezortu školstva s primátormi 70 najväčších miest na Slovensku. "Najneskôr v utorok 5. januára vydáme informácie, ako sa bude pri otvorení škôl v januári postupovať a budeme informovať samosprávy, SK8, zriaďovateľov, školy, ako aj profesijné organizácie," uviedol na sociálnej sieti šéf rezortu školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok