Lučanského sme nezbili, tvrdia "bachari" v otvorenom liste

TA3 TASR
4.1.2021 14:29

Príslušníci a zamestnanci Zväzu väzenskej a justičnej stráže odmietajú tvrdenia, že sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na zraneniach, rozhodnutiach a následnej smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského. Odstúpenie Milana Ivana z funkcie generálneho riaditeľa ZVJS považujú za unáhlené rozhodnutie. V otvorenom liste žiadajú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aby jeho odchod zvážila.

Plánujú podať trestné oznámenia

Príslušníci ZVJS sú presvedčení, že tak, ako v iných prípadoch pokusov o samovraždu vo väzenských zariadeniach, aj v prípade Lučanského sa riadnym vyšetrovaním generálneho prokurátora, zriadenej nezávislej vyšetrovacej komisie a orgánov činných v trestnom konaní jednoznačne preukáže ako príčina smrti jeho osobné rozhodnutie. "A nie zlyhanie jednotlivca, skupiny osôb či systému dozoru a stráženia obvineného v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Prešov," dodali.

Ako uviedli v otvorenom liste, vnímajú aj zneužívanie situácie na poburovanie verejnosti a vyvolávanie spoločenských vášní. Plánujú sa brániť aj právnou cestou, teda podaním trestných oznámení na šíriteľov "zámerných lží či nepodložených konšpirácií".

Zdôraznili, že nenesú zodpovednosť za vzatie obvineného do väzby, za rozhodovanie o type väzby a určenia miesta výkonu väzby. "Úlohou ZVJS je zabezpečiť stráženie, dozor, dohľad a zaobchádzanie s obvinenou osobou," vysvetlili. Ako doplnili, kontakt s blízkymi pre obvinených v kolúznej väzbe je umožnený len so súhlasom orgánov činných v trestnom konaní alebo súdu.

Predčasný krok

S odchodom generálneho riaditeľa ZVJS z funkcie nesúhlasia. "Podporu takéhoto rozhodnutia generála Ivana a následné schválenie jeho odstúpenia zo strany ministerky spravodlivosti Kolíkovej vnímame ako predčasný krok, vyvolaný tlakom dezinformácií ovplyvňujúcich verejnosť, čo by mohlo slúžiť ako nepriaznivý precedens, na základe ktorého bude môcť byť odvolaný ktokoľvek na základe nepotvrdených a neprešetrených informácií," zdôvodnili.

Ako skonštatovali, v roku 2020 bolo vo väzniciach celkovo 40 pokusov o samovraždu, z toho štyri dokonané. "Ani v jednom prípade nebolo nutné okamžité vyvodenie zodpovednosti generálneho riaditeľa ZVJS, dokonca ani riaditeľov konkrétnych ústavov, v ktorých tieto pokusy evidujeme," dodali.

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan odstúpil v súvislosti s pokusom Lučanského o samovraždu zo svojej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok