Samosprávam zaplatia pandemické výdavky, pôjde o milióny eur

TA3 TASR
4.1.2021 09:06

Ministerstvo vnútra postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie.

Samosprávam zaplatia pandemické výdavky, pôjde o milióny eur
SITA/Úrad vlády SR

V budúcnosti by podľa neho mohli aspoň niektorým samosprávam pri obdobných aktivitách organizovaných štátom vyplácať zálohové platby určené na zabezpečenie prác súvisiacich s bojom proti pandémii. "Mnohé, najmä malé a okrajové obce totiž nedokážu náklady na testovanie a ďalšie činnosti zvládnuť. Štát by im preto poskytol finančnú pomoc, ktorú by následne spätne vyúčtovali. Bol by som rád, keby sa takúto formu pomoci podarilo uviesť do praxe," načrtol minister.

Ako dodal šéf rezortu, poznatky a poučenia nadobúdané počas pandémie musia zúročiť. V rezorte vnútra by to malo byť na úrovni úpravy koncepcie a organizácie integrovaného záchranného systému a krízového riadenia ako takého. Ministrovi je ľúto, že koronakríza rozdeľuje nielen spoločnosť, ale aj politikov. Myslí si, že by mali viac ako kedykoľvek predtým držať spolu. Rozdielne názory by si podľa neho mali vydiskutovať za zatvorenými dverami a pred občanov predstúpiť spoločne s posolstvom, ktoré je v danej situácii najlepším možným riešením.

"Spomedzi všetkých politikov má premiér najväčšiu zodpovednosť za boj s pandémiou, to je úloha, ktorú mu nemôže závidieť nikto, a viac ako verejné výzvy by pomohla spolupráca a konštruktívna komunikácia," uviedol na otázku o výzve prezidentky, aby premiér odovzdal manažovanie pandémie inému členovi vlády. Praje si, aby aj mimoriadne náročné situácie ustáli aj v rámci koalície.

Témy: Výdavok
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok