Pat v Nemecku: rok pred voľbami nemá väčšinu nikto

TASR
23.9.2012 16:22

Rok pred parlamentnými voľbami v Nemecku nedisponuje ani súčasná čierno-žltá koalícia strán únie CDU/CSU a liberálov z FDP, ani červeno-zelená opozícia väčšinou preferencií. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu verejnej mienky inštitútu Emnid, ktoré zverejnil nedeľník Bild am Sonntag.

Pat v Nemecku: rok pred voľbami nemá väčšinu nikto
SITA

Kým strany únie si o jeden percentný bod pohoršili a podporilo by ich v súčasnosti 37 percent respondentov, ich koaliční partneri z FDP by si o jedno percento polepšili tešiac sa z preferencií piatich percent opýtaných. Vládny tábor tak aktuálne disponuje podporou 42 percent oslovených občanov.

O jeden percentný bod si polepšili aj opoziční sociálni demokrati z SPD, za ktorých by hlasovalo momentálne 27 percent respondentov, Zelení si však o jeden percentný bod pohoršili a získali by tak 13 percent hlasov, čo v súčte predstavuje 40 percent. Opozícia by však nadpolovičnú väčšinu preferencií nezískala ani po prirátaní ôsmich percent preferencií strany Ľavica.

Mierne si pohoršili aj nemeckí "piráti", ktorí by získali šesť percent hlasov.
Do prieskumu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 13.-19. septembra, sa zapojilo 1834 dospelých občanov Nemecka.

S blížiacimi sa voľbami pribúda v Nemecku aj špekulácií o možnom kandidátovi na kancelára z radov opozičnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), o ktorom by sa podľa mnohých malo rozhodnúť ešte v tomto roku.

Podľa informácií spravodajského magazínu Der Spiegel by rozhodnutie malo padnúť najneskôr na zjazde SPD v Berlíne 24. novembra.

Bývalý minister financií Peer Steinbrück, ktorý je súčasťou najužšieho vedenia strany, dementoval informácie o údajnom rozhodnutí, že volebným lídrom bude on. Z centrály SPD prišlo aj dementi správy, podľa ktorej sa predseda SPD Sigmar Gabriel rozhodol nekandidovať na kancelára.
Prieskum verejnej mienky inštitútu Emnid pre týždenník Focus naznačil, že by najviac stúpencov SPD preferovalo ako kandidáta práve Steinbrücka (45 percent), Iba o čosi menej z nich by sa však priklonilo za kandidatúru súčasného šéfa parlamentnej frakcie SPD a niekdajšieho ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera (40 percent). Aj medzi stúpencami strán únie vyhral ich súboj Steinbrück (40 percent), kým Steinmeierovi by dalo prednosť 34 percent.

Je však zaujímavé, že pri zohľadnení všetkých občanov bez straníckych preferencií by Steinmeierovi dalo prednosť 33 percent respondentov, kým Steinbrückovi iba 31 percent opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok