Vlhovej skvelá forma pokračuje, Slovenka triumfovala v Záhrebe

TA3 TASR SITA
3.1.2021 16:53

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová rovnako ako vlani vyhrala slalom Svetového pohára v Záhrebe. V pretekoch odsunula o päť stotín na druhú priečku Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú. Pripísala si na konto 18. triumf v SP, 11. v slalome. Tretia skončila so stratou 22 stotín Švajčiarka Michelle Gisinová.

Vlhovej skvelá forma pokračuje, Slovenka triumfovala v Záhrebe
TASR/Martin Baumann

Obhájila Trofej snehovej kráľovnej

Vďaka zisku 100 bodov si Slovenka upevnila vedenie v celkovom poradí prestížneho seriálu i v priebežnej klasifikácii disciplíny. V počte triumfov v SP sa v historických tabuľkách vyrovnala Američanke Tamare McKinneyovej, jedno víťazstvo ju delí od Rakúšanky Anity Wachterovej a Nemky Viktorie Rebensburgovej. "Som rada, že som v Záhrebe opäť vyhrala, určite mi to pridá na sebavedomí. Bolo to náročné. V slalome som hľadala formu. Druhé kolo nebolo úplne ideálne, no v záverečných metroch som sa snažila tlačiť lyže do cieľa. Som rada, že to vyšlo. Je to veľmi emotívne víťazstvo," uviedla v cieli Vlhová, ktorá v Záhrebe obhájila Trofej snehovej kráľovnej.

Z predchádzajúcich piatich súťaží v chorvátskej metropole má Slovensko na konte až tri víťazstvá. V roku 2017 sa radovala Veronika Velez-Zuzulová a Vlhová teraz pridala svoj druhý úspech. Sľubnú východiskovú pozíciu si vytvorila už v 1. kole. V náročných podmienkach sa usadila na čele s náskokom 32 stotín pred Liensbergerovou. Tretia bola s odstupom 38 stotín Gisinová, štvrtá štvornásobná záhrebská šampiónka Američanka Mikaela Shiffrinová.

Tesný náskok udržala

Slovenská reprezentantka štartujúca s číslom 3 predviedla na rytmickej trati dynamickú jazdu. Po úvodnom medzičase mierne strácala na dovtedy vedúcu Rakúšanku Chiaru Mairovú. Strednú časť trate však zvládla najlepšie zo všetkých.

"Som šťastná, že som späť v Záhrebe na najvyššom stupni. Nemala som však dobré pocity zo svojich jázd, bol to veľmi náročný deň na svahu. Snažila som sa zatlačiť čo najviac do cieľa druhého kola. Keď som videla, že mám až jedenásty čas v druhom kole, vravela som si, že na prvú trojku by to mohlo stačiť. Keď som potom zbadala, že som víťazka, bolo to veľmi emotívne. Úžasné víťazstvo," uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii pre FIS.

V 2. kole, už pod umelým osvetlením, to najlepšie pretekárky na rozbitej trati nemali jednoduché. Vlhová si však napriek chybám v spodnej časti udržala tesný náskok.

 

Výsledky slalomu SP žien v Záhrebe: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:59,08 min., 2. Katharina Liensbergerová (Rak.) + 0,05 s, 3. Michelle Gisinová (Švaj.) +0,22, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,27, 5. Erin Mielzynská (Kan.) +1,40, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,46, 7. Kristin Lysdahlpvá (Nór.) +1,74, 8. Lena Dürrová (Nem.) +1,91, 9. Chiara Mairová (Rak.) +2,42, 10. Mina Fürstová Holtmannová (Nór.) +2,56

Celkové poradie SP (po 11 z 33 súťaží): 1. VLHOVÁ 615 bodov, 2. Gisinová 487, 3. Shiffrinová 385, 4. Liensbergerová 380, 5. Federica Brignoneová (Tal.) a Marta Bassinová (Tal.) obe 323

slalom (4): 1. VLHOVÁ 350, 2. Gisinová 285, 3. Liensbergerová 280, 4. Shiffrinová 235, 5. Holdenerová 185, 6. Katharina Truppeová (Rak.) 112

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok