Pri lavíne v Himalájach zahynulo najmenej deväť horolezcov

TA3
23.9.2012 14:36

Najmenej deväť horolezcov zahynulo dnes pri lavíne v nepálskych Himalájach. Piatich zachránili a ďalší najmenej štyria boli nezvestní, oznámila miestna polícia.

Lavína so sebou strhla skoro ráno horolezcov a ich tábor na hore Manaslu, ôsmom najvyššom vrchu sveta, ktorý leží na severozápade Nepálu. Z obetí zatiaľ identifikovali len jedného horolezca z Nemecka a nepálskeho sprievodcu, ktorých telá z miesta nešťastia odviezli.

"Záchranní piloti na hore videli sedem ďalších tiel," povedal policajný inšpektor Basant Mišra. Najmenej piatich zranených podľa neho vrtuľníky zachránili a previezli do 100 kilometrov vzdialenej metropoly Káthmandu.

K lavíne došlo v nadmorskej výške približne 7000 metrov v čase, keď sa skupina horolezcov pripravovala na výstup na 8163-metrový vrchol. Záchranné práce komplikovali mraky a hmla, pričom počasie sa podľa úradov zhoršovalo.

Bližšie detaily o lavíne a štátnej príslušnosti nezvestných neboli jasné. Podľa jedného z pilotov vrtuľníkov však medzi zranenými boli traja Francúzi a dvaja Nemci.
Na himalájske hory v Nepále, kde sa nachádza osem zo 14 najvyšších vrchov sveta, sa každoročne vydávajú stovky zahraničných horolezcov. September je začiatkom jesennej horolezeckej sezóny, ktorá trvá do novembra.

Pri poslednej veľkej tragédii v regióne zahynulo v roku 1995 pri hustom snežení v oblasti Mount Everestu najmenej 42 ľudí vrátane 17 cudzincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok