Británia definitívne opustila EÚ, začali platiť nové pravidlá

TA3 TASR
1.1.2021 07:25

Veľká Británia definitívne vystúpila z Európskej únie. Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Tento historický moment oznámili aj údery zvona Big Ben v centre Londýna. "Svoju slobodu máme v našich rukách a je na nás, aby sme ju čo najlepšie využili," uviedol v novoročnom príhovore predseda britskej vlády Boris Johnson, ktorý pobrexitovú obchodnú dohodu podpísal v stredu. Ratifikačný zákon k dohode následne schválili obe komory britského parlamentu a nakoniec dostal oficiálny súhlas britskej kráľovnej Alžbety II., čím nadobudol účinnosť.

Vyjednávači oboch strán oznámili 24. decembra dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach. Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode začne o niekoľko týždňov - v januári - a hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci.

Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome rokov, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Dokument upravuje aj ďalšie témy - napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok