Desiatky mŕtvych a stovky zranených. Na letisku spáchali atentát

TA3 SITA
31.12.2020 15:33

Lekári bez hraníc prijali desiatky zranených po atentáte na jemenskom letisku v meste Aden. K výbuchu došlo krátko po pristátí lietadla s členmi novej vlády. Pri explózii zahynulo najmenej 25 ľudí, viac ako sto utrpelo zranenia.

Útok odsúdil aj šéf OSN

Mohutná explózia, ktorá v stredu krátko po prílete lietadla s novovytvoreným vládnym kabinetom otriasla letiskom v jemenskom meste Aden, si vyžiadala najmenej 25 mŕtvych. Informovali o tom bezpečnostní predstavitelia s tým, že zranených je 110 ľudí. Počet obetí však zrejme ešte narastie, keďže viacero zranených je vo vážnom stave. Zranenia pritom neutrpel nikto z vládneho lietadla.

Podľa medzinárodne uznávanej jemenskej vlády vypálili šiitskí rebeli húsíovia, podporovaní Iránom, na letisko štyri balistické strely. Zástupcovia rebelov nereagovali na žiadosti agentúry AP o komentár.

Zábery agentúry AP ukazujú, ako členovia vládnej delegácie vystupujú z lietadla, keď zrazu letiskom otriasol výbuch. Premiéra a ďalších po incidente rýchlo presunuli do miestneho prezidentského paláca. Úrady neskôr informovali aj o ďalšom výbuchu neďaleko paláca. Saudmi vedená koalícia neskôr zostrelila dron s bombou, ktorý sa pokúšal zasiahnuť palác, informovala saudská televízia Al-Arabíja.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) informoval, že pri výbuchu zahynuli traja jeho pracovníci - dvaja Jemenčania a jeden Rwanďan, a ďalší traja utrpeli zranenia. Jemenská televízia Belqees zase oznámila, že pri výbuchu zahynul jeden z jej reportérov a podľa ministra informácií aj namenej desať ďalších novinárov utrpelo zranenia.

Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov (OSN) pre Jemen Martin Griffiths označil výbuch za "neprijateľný akt násilia" a prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter tiež poznamenal, že je to "tragická pripomienka" toho, aké je dôležité neodkladne priviesť Jemen naspäť na cestu smerujúcu k mieru. Útok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Počas vojny zahynulo už viac ako 112-tisíc ľudí

Ministri sa do Adenu vracali po tom, ako minulý týždeň zložili prísahy po uzavretí dohody so separatistami z juhu krajiny. Jemenská medzinárodne uznávaná vláda pracuje od vypuknutia občianskej vojny prevažne z exilu v saudskoarabskom Rijáde. Prezident Abd Rabú Mansúr Hádí, ktorý žije v exile v Saudskej Arábii, oznámil zmeny vo vládnom kabinete tento mesiac. Tie mali byť dôležitým krokom k preklenutiu rozporov medzi jeho vládou a separatistami podporovanými Spojenými arabskými emirátmi. Vymenovanie novej vlády bolo súčasťou dohody o rozdelení moci medzi Hádím a separatistami, ktorí požadujú obnovenie nezávislého južného Jemenu, ktorý existoval v rokoch 1967 - 1990.

Jemen, ktorý je najchudobnejšou arabskou krajinou, sužuje občianska vojna od roku 2014, keď šiitskí rebeli húsíovia prevzali kontrolu nad hlavným mestom Saná a severom Jemenu. Hádí ušiel do Adenu a neskôr do Saudskej Arábie. Koalícia vedená Saudmi vstúpila do konfliktu v roku 2015 a odvtedy bojuje s povstalcami v snahe vrátiť k moci Hádího vládu.

Počas vojny zahynulo už viac ako 112-tisíc ľudí, vrátane tisícok civilistov. Konflikt spôsobil aj jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok