Pakistanský minister vypísal odmenu za zabitie tvorcu protiislamského videa

TA3
23.9.2012 09:43

Člen pakistanskej vlády ponúkol odmenu 100.000 dolárov za zabitie producenta protiislamského filmu, ktorý vyvolal búrlivé protesty v moslimskom svete.

Pakistanský minister vypísal odmenu za zabitie tvorcu protiislamského videa
SITA

Minister železničnej dopravy Ghulám Ahmad Bilúr zároveň vyzval Taliban a al-Káidu na podporu tohto cieľa. Vyhlásil tiež, že je mu jasné, že vyzývať na vraždu je trestný čin, no iný spôsob, ako nahnať strach "bohorúhačom", podľa vlastných slov nevidí, informovali pakistanské noviny Dawn.

"Oznamujem, že ktokoľvek zabije tohto rúhača, tohto hriešnika, ktorý povedal nezmysly o svätom prorokovi, toho odmením 100.000 dolármi," vyhlásil Bilúr za potlesku na sobotňajšej tlačovej konferencii. "Pozývam bratov z Talibanu a bratov z al-Káidy, aby sa ku mne pridali na tejto požehnanej misii," citovala ho agentúra Reuters.

Hovorca pakistanského premiéra Rádžu Parvíza Ašrafa uviedol, že vláda sa od výrokov ministra dištancuje. Rovnako sa vyjadril hovorca ministrovej ľavicovej Ľudovej národnej strany (ANP).

Producentom krátkeho filmu nazvaného Nevinnosť moslimov, ktorý sa rozšíril po internete a v ktorom je zosmiešňovaný islamský prorok Mohamed, je podľa účastníkov nakrúcania Nakoula Basseley Nakoula, 55-ročný koptský kresťan pochádzajúci z Egypta a žijúci v Kalifornii. Spolu s rodinou sa ukrýva.

Už týždeň a pol dochádza v moslimskom svete k miestami násilným protizápadným demonštráciám. V Pakistane pri hromadných protestoch proti urážaniu proroka Mohameda po piatkových modlitbách zahynulo podľa správ najmenej 23 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok