Na poslednú chvíľu sprísňujú opatrenia. Budú platiť od polnoci

TA3 TASR SITA
31.12.2020 12:34

Premiér Igor Matovič na Facebooku avizoval, že vláda na mimoriadnom silvestrovskom rokovaní sprísni opatrenia a zavedie na Slovensku tvrdší lockdown. Prvé opatrenia majú platiť už od polnoci, ďalšie vstúpia do platnosti v nasledujúcich dňoch.

Nedodržiavanie odporúčaní sa podľa neho javí ako najzásadnejší epidemiologický problém. "Bohužiaľ, mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom ... a nemocnice kolabujú. Masovo v nich pribúdajú starí rodičia, ktorých prišli na sviatky deti navštíviť. Bohužiaľ, aj s neželaným darčekom," uviedol premiér.

Na Slovensku aktuálne pribudlo vyše 12-tisíc infikovaných, čo je suverénne najviac od začiatku pandémie. Tisícky nových prípadov odhalili PCR aj antigénové testy. Celkový počet úmrtí už skôr prekročil hranicu 2000.

Rokovanie vlády a návrh sprísnenia opatrení avizoval v stredu minister zdravotníctva Marek Krajčí, pôvodne navrhoval prijať opatrenia k 4. januáru 2021. Sprísnenie má zamedziť množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížiť enormný tlak na nemocnice a vytvoriť priestor na postupné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb a najrizikovejších skupín.

Kabinet na ostatnom utorkovom rokovaní predĺžil núdzový stav o 40 dní, rovnako predĺžil zákaz vychádzania do 10. januára. Z tohto zákazu však vyčlenil vyše 20 výnimiek, ktoré sa týkajú nielen zabezpečenia nevyhnutných životných potrieb, ale i rekreácie či návštev blízkych. Konzílium odborníkov v utorok varovalo, že takéto opatrenia nie sú dostatočné.

Igor Matovič: "Najzásadnejšie (z opatrení) je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, teda vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín bude zrušené."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok