Politici reagujú na Lučanského. Hlas trvá na vyvodení dôsledkov

TA3 SITA
30.12.2020 18:31

Na smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý zomrel po tom, čo sa vo väzbe v utorok pokúsil o samovraždu, reagovali viacerí politici.

Remišová: Priživovať sa politicky na udalosti je nemorálne

Ministerka investícií Veronika Remišová v reakcii na úmrtie policajného exprezidenta Milana Lučanského zdôraznila, že v slovenských väzeniach je približne 10-tisíc odsúdených a obvinených a treba robiť maximum preto, aby k takýmto udalostiam nedochádzalo.

„Je mi ľúto každého strateného ľudského života či je to v dôsledku choroby, alebo z vlastného rozhodnutia. A takéto vážne udalosti si nezaslúžia, aby sa zneužívali politikmi,” priblížila Remišová. Zopakovala, že Milan Lučanský nebol vo väzbe z rozhodnutia vlády, ale z rozhodnutia nezávislého súdu na základe dôkazov zozbieraných vyšetrovateľom.

„Priživovať sa politicky na tejto smutnej udalosti a zároveň spochybňovať prácu orgánov činných v trestnom konaní považujem za nemorálne, osobitne v situácii, keď bola prokuratúra a elitní vyšetrovatelia vedení ľuďmi, ktorí do svojej funkcii prišli za vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho,” uviedla Remišová. Ministerka tiež ocenila gesto generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana, ktorý oznámil, že odstúpi zo svojej funkcie.

Hlas-SD trvá na prísnom vyvodení dôsledkov

Strana Hlas - sociálna demokracia trvá na prísnom vyvodení dôsledkov z tejto situácie. Vyzdvihla profesionálny život Milana Lučanského, ktorý sa podľa nich niesol v znamení služby spoločnosti pri odhaľovaní závažnej trestnej činnosti a usvedčovaní najťažších zločincov.

„Je nešťastné, že už nestihol vyvrátiť všetky pochybnosti, ktoré sa okolo jeho osoby vyskytli a boli spojené s porušovaním prezumpcie neviny a zásad právneho štátu,” priblížila v stanovisku hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková. Ozrejmila, že strana trvá na prísnom vyvodení dôsledkov z tejto situácie. „Tým najprirodzenejším je odchod ministerky spravodlivosti z funkcie. Zároveň je potrebné zriadiť parlamentnú vyšetrovaciu komisiu, ktorá odpovie na všetky nejasnosti v tomto prípade,” dodala Meveď Macíková.

OĽANO podporuje dôsledné vyšetrenie okolností prípadu

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyjadruje rodine Milana Lučanského úprimnú sústrasť a plne podporuje dôsledné vyšetrenie okolností tohto prípadu. „Zároveň odmieta bezohľadné zneužívanie tejto osobnej tragédie predstaviteľmi starého a noveho Smeru na svoj politický boj,” priblížil v tlačovej správe Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Lučanský zanechal v polícii pozitívne aj menej pozitívne stopy. Na sociálnej sieti to v reakcii na jeho úmrtie uviedol minister práce Milan Krajniak. "Okolnosti jeho smrti musia byť dôsledne vyšetrené, aby boli vylúčené všetky pochybnosti, že jeho smrť mohol spôsobiť niekto iný. Jeho blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ poznamenal minister.

Medzi pozitívne kroky Lučanského zaradil vyšetrovanie bývalého mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka či nebránenie vyšetrovaniu najzávažnejších káuz po jeho vymenovaní za policajného prezidenta.

Úprimnú sústrasť najbližším policajného exprezidenta vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec. „Cítim s vami v týchto ťažkých chvíľach. Je mi to úprimne ľúto,” dodal.

Členka strany Hlas-SD a exministerka vnútra Denisa Saková ako prvá informovala, že Lučanský v stredu zomrel po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Informáciu potvrdilo aj ministerstvo spravodlivosti. Lučanský nastúpil 30. mája 2018 do funkcie dočasného prezidenta Policajného zboru SR. Zo služobného pomeru vystúpil k 31. augustu 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok