Lučanský bojoval so skutočnou mafiou, obhajoval ho emotívne Kaliňák

TA3 TASR
30.12.2020 14:44

Tragédia, ktorá nemá v histórii obdobu, reagoval na samovraždu bývalého policajta Milana Lučanského bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Nazval ho “policajtom telom a dušou” s “nesmiernou dávkou odvahy”, ktorý bojoval so “skutočnou mafiou” v časoch, keď zomierali stovky ľudí. Kaliňák počas tlačovej besedy netajil emócie.

Lučanský bojoval so skutočnou mafiou, obhajoval ho emotívne Kaliňák
TASR/Martin Baumann

Prečo ho držia vo väzbe?

Kaliňák pripomenul, že Lučanský sa na pozícii policajného prezidenta zaslúžil aj o vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je preňho neakceptovateľné, že ho namiesto ocenenia poslali “nezákonne” za mreže.

Lučanský bol podľa Kaliňáka aj nezákonne obvinený pomocou výpovedí takzvaných kajúcnikov. Pripomenul, že Lučanský sa sám prihlásil orgánom činným v trestnom konaní a chcel spolupracovať. “Väzba, do ktorej bol uvrhnutý napriek tomu, že ho bolo možné vyšetrovať na slobode, aj dôvody väzby, sú podľa nášho názoru absolútne smiešne,” zdôraznil Kaliňák.

Lučanský mal podľa Kaliňáka počas väzby odopretý styk s rodinou, čo bolo podľa neho porušením jeho základných ľudských práv.

Pýta sa, prečo počas mesačnej Lučanského väzby nebol vykonaný “žiadny úkon”.  “Dozorový prokurátor má skúmať dôvody väzby každý deň,” dodal. Kritizoval aj to, že ho premiestnili ďaleko od rodiny, na východ do Prešova. Žiada nezávislé vyšetrovanie celého incidentu.

Chce zvolať mimoriadny výbor

Ozvala sa aj ďalšia bývalá ministerka vnútra. Denisa Saková požiada o zvolanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru v súvislosti s prípadom policajného exprezidenta Milana Lučanského. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Chce požiadať aj o poskytnutie kamerových záznamov z väzničnej chodby z prvého aj druhého Lučanského incidentu, ako aj vydokladovanie kompletných zdravotných záznamov. Tvrdí, že stredajšia tlačová konferencia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej odkryla ich lži o prípade. "Pre pani ministerku je to politická kauza - asi zabudla, že uprostred je živý človek. Teda človek v kritickom stave. Toto je na odstúpenie pani ministerka," skonštatovala Saková.

Robert Kaliňák: „Prečo bol umiestnený vo väzbe v Prešove, prečo nie v Bratislave či Martine, kde pôsobil a kde by mal k nemu oveľa jednoduchší prístup ním zvolený advokát. Prečo doteraz nemal možnosť stretnúť sa s rodinou.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok