Vláda predĺžila núdzový stav, opatrenia potrvajú do 10. januára

TA3 TASR SITA
29.12.2020 18:39

Po mimoriadnom rokovaní parlamentu sa stretli ministri. Nie však osobne. Využili online hlasovanie. Rozhodli o predĺžení núdzového stavu o 40 dní. Protiepidemické opatrenia v rámci zákazu vychádzania budú trvať do 10. januára budúceho roka.

Výnimky naďalej platia

V rámci výnimiek z tohto zákazu platia všetky, ktoré prijal kabinet pri zavedení lockdownu od 19. decembra 2020, pridáva k nim zároveň ďalšie. Vzťahujú sa na cestu dieťaťa do a z predškolského zariadenia, cestu do a zo školy alebo školského zariadenia, sprevádzanie dieťaťa na cestu do a z predškolského alebo školského zariadenia, platí aj výnimka pre osoby bez domova pri zabezpečovaní a presúvaní sa do zariadení sociálnych služieb a sociálnej pomoci.

Zároveň prijaté uznesenie ukladá členom vlády prijímať opatrenia, ktoré umožnia odvolať núdzový stav a prijaté obmedzenia v čo najkratšom čase.

Vláda, rokujúca online, využila možnosť, ktorú jej dáva novelizovaný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Novelu v pondelok schválili poslanci národnej rady.

Vláda rokovala online

Vláda, rokujúca online, využila možnosť, ktorú jej dáva novelizovaný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Novelu v pondelok schválili poslanci národnej rady, v rovnaký deň ju podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Zákon v novej podobe umožňuje kabinetu opakovane predlžovať núdzový stav, najviac o 40 dní. Schváliť to však musí takisto parlament, najneskôr do 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Do utorka platí núdzový stav, ktorý trval od 15. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok