Kňučiaci pes, vyliate akvárium. Ako v SR prežívali zemetrasenie

TA3 TASR
29.12.2020 15:33

Na Slovensku pocítili ľudia zemetrasenie z Chorvátska v Bratislave, Trnave, Šamoríne aj Nitre. Potvrdil to Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi. Zemetrasenie na Slovensku bolo podľa neho v dôsledku utorkového zemetrasenia v chorvátskom Záhrebe, ktoré bolo o 12.19 h.

Kňučiaci pes, vyliate akvárium. Ako v SR prežívali zemetrasenie
SITA/AP

Hýbal sa dom, triasli sa ozdoby

Csicsay uviedol, že zatiaľ evidujú 50 hlásení o zemetrasení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov a Šamorína. "Hlásenia sú z vyšších poschodí," podotkol. Viacerí Bratislavčania opísali svoje zážitky na sociálnej sieti. "O 12.21 sa normálne hýbal celý náš 12-poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok," napísala Katarína. Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, lustrov či ozdôb na stromčekoch.

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby. Na núdzovej linke 158 prijala polícia niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

"Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali," priblížila Barbora. Viacerí tiež opisovali chvenie gauča či postele. "Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku," dodala Kristína.

Škody hlásené neboli

Svedkovia zemetrasenia v bratislavských mestských častiach vo väčšine prípadov poukazujú na kývajúce sa ozdoby na stromčekoch, hýbajúce sa kvetiny. "Sedela som pri počítači a akoby sa mi zatočila hlava, kývala sa retiazka od žalúzií a rozkývala sa veľká interiérová kvetina," píše jedna z prispievateliek o svojej skúsenosti z centra Bratislavy. Ďalší komentár dokonca poukazoval na kývanie sa domu v Petržalke v polsekundových intervaloch. "A tu v Lamači nič," reagoval iný. Starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc priznáva, že dostáva podnety, ktoré sa týkali otrasov, vo svojom statuse preto pridáva rady, čo robiť pri prejavoch zemetrasenia.

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby. Na núdzovej linke 158 prijala polícia niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli, informuje na sociálnej sieti. Udalosť bola podľa policajtov nahlásená aj v Nitrianskom kraji.

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová priblížila, že v súvislosti s utorkovým zemetrasením na tiesňovej linke 155 nezaznamenali žiadne volania pre zdravotné ťažkosti. "O 12.23 h sme prijali len telefonát od ženy z Nitrianskeho kraja, v ktorom nahlásila zemetrasenie," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok