Zomrela legenda sveta módy, návrhár Pierre Cardin

TA3 TASR
29.12.2020 13:38

Vo veku 98 rokov zomrela legenda módneho sveta, známy francúzsky módny návrhár Pierre Cardin.

Zomrela legenda sveta módy, návrhár Pierre Cardin
TASR/AP

Vo veku 98 rokov zomrel v utorok francúzsky módny návrhár Pierre Cardin, uznávaný za svoje vizionárske výtvory, ale aj za to, že priblížil štýlové odevy masám. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na jeho rodinu. Cardin, ktorý sa narodil v roku 1922 v Taliansku, ale ako malé dieťa s rodičmi emigroval do Francúzska, skonal v nemocnici na západe Paríža.

Cardin v 60. a 70. rokoch obohatil módne štýly o futuristický vzhľad. Bol tiež známy prepracovaním módneho priemyslu tým, že úspešne licencoval svoju obchodnú značku a pristúpil k prezieravým obchodným ťahom. Cardin vyrastal vo francúzskom meste Saint-Étienne a ako 17-ročný sa vyučil za krajčíra v meste Vichy, pričom už vtedy sa špecializoval na dámske šaty.

Po tom, ako sa presťahoval do Paríža, navrhol kostýmy do filmu Kráska a zviera (1947) režiséra Jeana Cocteaua. Po období strávenom u Christiana Diora založil v roku 1950 svoju vlastnú módnu značku. Jeho globálne impérium malo silné zastúpenie aj v Japonsku. V roku 1978 podpísal produkčné dohody aj s vtedajším Sovietskym zväzom. Stal sa tiež prvým francúzskym návrhárom, ktorý - o rok nato - nadviazal obchodné vzťahy aj s Čínou. Pierre Cardin ako prvý návrhár mal v roku 1991 svoju módnu prehliadku na Červenom námestí v Moskve, ktorá prilákala 200 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok