Slováci Kanadu potrápili. Tréner Petrovický je na svoj tím hrdý

TA3 TASR
28.12.2020 11:54

Slovenskí hokejisti do 20 rokov podľahli v druhom zápase na MSJ v Edmontone domácej Kanade 1:3. S favorizovaným súperom odohrali rušný, dramatický zápas a v 60. minúte počas power play senzačne siahali na predĺženie a teda aj na body. Kanaďania zdolali Slovákov štrnástykrát z pätnástich vzájomných zápasov, v roku 1999 skončil duel remízou 0:0.

Slováci Kanadu potrápili. Tréner Petrovický je na svoj tím hrdý
SITA/AP

V tabuľke sú tretí

Zverenci trénera Róberta Petrovického figurujú v tabuľke A-skupiny na treťom mieste. V pondelok ráno o 3.30 SEČ sa stretnú s Nemeckom.

Mladí Slováci podali udatný výkon, ktorý prekvapujúco naberal postupom zápasu na kvalite. Po relatívne skorom inkasovaní sa striasli zvyškov rešpektu a ťažké domáce kalibre, ktoré predtým nastrieľali Nemcom 16 gólov, eliminovali nadšeným celoplošným výkonom. Súper mal síce jasnú prevahu, ale len sporadicky sa dostával do sústavnejšieho tlaku. V druhej tretine Kanaďania prvýkrát na spoľahlivého Hlavaja vystrelili až po 12 minútach.

Celkový pomer striel 18:23 síce odporuje kanadskému výkonu, ale zároveň to je výslednica skvelého slovenského for/bek-čekingu, sústredeného aktívneho bránenia a zamestnávanie protivníkov kontrovými výpadmi. Slováci sa čoraz viac osmeľovali k umnej a nepanickej rozohrávke, čím otupovali ostrosť kanadských kombinačných štruktúr. V tretej tretine boli dokonca aktívnejší na strely (10:7) a dvakrát siahali na vyrovnanie.

Výsledok spečatil do prázdnej bránky

Najprv v 55. minúte v presilovke Slafkovský riešil výbornú streleckú pozíciu prudkou prihrávkou pred bránkovisko a o minútu po jeho riskantnom manévri na útočnej modrej domáci zvýšili na 2:0.

Ďalšia početná výhoda už vyšla, na 1:2 poldruha minúty pred klaksónom znížil Chromiak, ale aktívnejšej a herne lepšej Kanade trojbodové víťazstvo neuniklo. V záverečných sekundách mali Slováci v nátlakovej power play dvakrát smolu v zakončení a následne na modrej ušiel nešťastne puk Nemcovi, ktorý ináč dobre operoval ako stratég hry v početnej výhode. Kanaďan Quinn spečatil výsledok do prázdnej bránky.

world-juniors-canada-slovakia-hockey-69874-50a66c79dd3a49359eb8f3762a7dc8f5_0a14036f-b834-c27d.jpg

A-skupina:

SLOVENSKO - Kanada 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Góly: 59. Chromiak (Faith, Nemec) - 5. Spence (Tomasin, Mercer), 57. Tomasino (Cozens), 60. Quinn. Rohodovali: Langin, Stewart - Deschamps, Mannella (všetci Kan.), vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

zostavy:

Slovensko: Hlavaj – Mudrák, Golian, Bečár, Kňažko, Nemec, Stacha, Turan, Ryan Petrovický – Mrázik, Jellúš, Faith - Chromiak, Kašlík, Slafkovský – Turanský, Sojka, Jedlička – Kolenič, Eliaš, Jendek

Kanada: Levi - Byram, Drysdale, Harley, Korczak, Barron, Guhle, Spence - Perfetti, McMichael, Krebs - Quinnm, Newhook, Cozens - Zary, Byfield, Pelletier - Mercer, Suzuki, Tomasino

"Dobre sme pokrývali priestor aj pred bránkami. Odohrali sme kvalitnú druhú tretinu, boli sme trpezliví a čakali sme na svoje šance. V závere sme boli blízko ku gólu, celkovo sme podali dobrý výkon a na svojich chlapcov som hrdý," povedal tréner SR Róbert Petrovický. Podľa slov kanadského trénera Andre Tourignyho "Tento zápas nás naučil trpezlivosti. V druhej tretine sme zaostali, ale boli sme trpezliví a nespanikárili sme. Bola to dôležitá lekcia ako postupovať, keď to nejde podľa plánu."

"Chcem poďakovať svojim spoluhráčom. Výborne bránili a zblokovali veľa striel. Odviedli skvelú prácu,"uviedol brankár Samuel Hlavaj. "Po zápase sme boli sklamaní, že sa nám nepodarilo premeniť príležitosti, pretože sme mali viacero šancí na vyrovnanie. Celkovo sme však odohrali dobrý zápas," povedal Martin Chromiak, útočník SR a strelec gólu.

Tabuľka A-skupiny:

2. Kanada      2 2 0 0 0 19:3  6

1. Fínsko      2 2 0 0 0  9:4  6

3. SLOVENSKO   2 1 0 0 1  2:3  3

4. Švajčiarsko 2 0 0 0 2  1:5  0

5. Nemecko     2 0 0 0 2  5:21 0

ďalší program SR 20 v A-skupine:

utorok 29. decembra 3.30: Slovensko – Nemecko

streda 30. decembra o 20.00: Fínsko - Slovensko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok