Prvý koncert od tragickej udalosti. V Paríži spievali v prilbách

TA3 TASR
25.12.2020 07:48

Parížska katedrála Notre-Dame, ktorá bola vážne poškodená požiarom z apríla 2019, bola na Štedrý deň dejiskom prvého koncertu od tejto tragickej udalosti. Členovia katedrálneho zboru Maîtrise Notre-Dame spievali vo vnútri stredovekej parížskej pamiatky oblečení v ochranných oblekoch a prilbách.

Katedrálny zbor vystúpil v redukovanej zostave: sólistku Julie Fuchsovú sprevádzalo 20 zboristov v doprovode huslistu a zapožičaného organu. Spievali pod vitrážami katedrály v zatemnenom kostole, ktorý sa z nebezpečnej fázy upratovania a čistenia dostáva do fázy rozsiahlej rekonštrukcie. Speváci stáli v rozstupoch, aby mohli spievať bez rúšok, ktoré sú vo Francúzsku vnútri povinné v rámci opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu.

Verejnosť nemohla vstúpiť dovnútra chrámu Notre-Dame a neočakáva sa, že by tak mohla urobiť pred rokom 2024. Koncert bol zaznamenaný a odvysielaný v televízii. Diecéza označila tento koncert za "vysoko symbolický, poznačený emóciami a nádejou" a za oslavu "hudobného dedičstva, ktoré sa datuje do stredoveku".

Zbor Notre-Dame mával obvykle asi 60 koncertov ročne. Tradícia tohto zboru sa začala na prelome 12. a 13. storočia, keď sa začal stavať aj Chrám Matky Božej. Od osudného požiaru sa však stal putovným a vystupuje v rôznych iných parížskych kostoloch. Požiar v apríli 2019 pohltil olovenú strechu katedrály a zničil jej vežu. Až začiatkom tohto mesiaca robotníci konečne stabilizovali miesto natoľko, aby mohli začať s jeho obnovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok