Uviaznutí Slováci môžu vstúpiť do Francúzska, podmienkou je test

TA3 TASR
23.12.2020 18:29

Občania SR prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva, ktorí uviazli na hraničnom priechode, môžu od stredy vstupovať na územie Francúzska. Podmienkou je však negatívny test na ochorenie COVID-19. Môže ísť o RT-PCR i antigénový test, ktorý je schopný odhaliť aj nový kmeň koronavírusu. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo zahraničných vecí.

"Test nesmie byť starší ako 72 hodín od doručenia jeho výsledku. Na výsledok antigénového testu sa čaká približne 30 minút. Odberné testovacie miesta sú k dispozícii na britsko-francúzskych hraničných priechodoch," približuje slovenský rezort diplomacie. Uvedený režim platí do 31. decembra 2020, s možným predĺžením do 6. januára 2021.

Britská vláda zároveň upozorňuje, aby sa ďalší vodiči nákladných áut nepokúšali dostať do oblasti Kentu a Doveru, keďže sú cesty preplnené. Uvoľnenie všetkých prechodných trás môže trvať aj niekoľko dní. Britská armáda zriadila niekoľko odberových miest vyhradených na testovanie uviaznutých vodičov.

Občania môžu v prípade potreby kontaktovať pohotovostnú telefonickú linku Slovenského veľvyslanectva v Spojenom kráľovstve, ktorá je dostupná 24 hodín denne na telefónnom čísle +44 78 6641 0783. Zároveň môžu kontaktovať konzulárne oddelenie veľvyslanectva prostredníctvom e-mailovej adresy cons.london@mzv.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok