Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MIT vyvíja 3D tlačiareň pre tlač predmetov s variabilným leskom

MIT vyvíja 3D tlačiareň pre tlač predmetov s variabilným leskom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo bežné objekty môžu mať v rôznych oblastiach rôzne stupne lesku, 3D tlačené predmety sú zvyčajne rovnomerne lesklé po celej ploche. To by sa však mohlo čoskoro zmeniť vďaka novej tlačiarni navrhnutej výskumníkmi z MIT.

Pokiaľ ide o kontrolu lesku 3D tlačených objektov, sú bežné tlačiarne obmedzené tryskami v tlačovej hlave. Aj keď otvory na koncoch týchto dýz umožňujú ľahký prechod roztaveného plastového materiálu, môžu sa upchať pri použití viskózneho lepkavého laku. Tím vedcov z MIT čiastočne riešil tento problém vytvorením prototypu 3D tlačiarne s väčšími tryskami. No stále chceli mať relatívne malé kvapôčky laku, ktoré by boli striekané z týchto trysiek.

To sa im podarilo dosiahnuť vylepšením tlaku v zásobníkoch, ktoré uchovávajú tri typy laku v 3D tlačiarni, spolu s nastavením rýchlosti, akou sa ihlový ventil v každej tryske pohybuje, aby uvoľnil kvapky. Ďalej sa zistilo, že zmenou rýchlosti striekaných kvapôčok bolo možné riadiť veľkosť škvŕn, ktoré kvapky vytvárajú pri dopade na povrch tlačeného predmetu. V podstate je to tak, že rýchlejšie sa pohybujúce kvapky vytvárajú väčšie škvrny.

Prototyp 3D tlačiarne navrhnutý výskumníkmi z MIT.

Rôzneho stupňa lesku sa dosahuje prepínaním medzi rôznymi typmi lakov: lesklým, matným a pololesklým. Na objekte sú hranice medzi týmito rôznymi zónami lesku jemnejšie a vyzerajú prirodzenejšie vďaka procesu známemu ako polovičné tónovanie. Inak povedané, ide o postupné vyblednutie jedného laku zmenšením a zväčšením jeho škvŕn, zatiaľ čo súčasne sa prinesie ďalší lak zväčšením a priblížením škvŕn. Ľudské oko nerozlišuje jednotlivé škvrny, ale vidí iba postupný prechod z jednej úrovne lesku do druhej.

Prototyp 3D tlačiarne bol už úspešne použitý na výrobu takzvaných 2,5D objektov. To znamená, že sú to niečo ako reliéfy, čiže ploché predmety s tvarovanými povrchmi, ktoré sa líšia výškou o 5 milimetrov. Vedci dúfajú, že táto technológia by sa mohla nakoniec použiť na tlač skutočne trojrozmerných objektov, ako sú reprodukcie umeleckých diel alebo realistické protetické zariadenia.

Plaketa vytvorená bežnou 3D tlačiarňou (vľavo) v porovnaní s plaketou vytlačenou novým zariadením.