R. Fico: Snaha pomôcť učiteľom je limitovaná medzinárodnými záväzkami

TA3
22.9.2012 15:29

Snaha vlády SR zvýšiť platy učiteľov je limitovaná medzinárodnými záväzkami znížiť deficit verejných financií. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

R. Fico: Snaha pomôcť učiteľom je limitovaná medzinárodnými záväzkami
SITA

Zamestnanci školstva 13. septembra štrajkom žiadali zvýšenie tarifných platov v budúcom roku o 10 percent a navýšenie prostriedkov v školstve. Premiér v relácii principiálne odmietol zdražovanie diaľničných známok, nepáči sa mu ani nápad zvýšiť koncesionárske poplatky.

„Naša snaha pomôcť učiteľom je limitovaná a my si musíme povedať, kam môžeme a kam nemôžeme ísť. Ale pre všetkých na Slovensku platí, že buď teraz nájdeme nejaké spoločné riešenie v sociálnom dialógu a prežijeme, alebo bude jeden alebo dvaja malí víťazi a bude 5,5 milióna porazených, lebo Slovensko nedobre skončí v európskom priestore,“ vyhlásil Fico s tým, že vláda o požiadavkách učiteľov rokuje. Dodal však, že radšej stratí on osobne, ako aj strana Smer podporu verejnosti, ako by mal urobiť „lacné politické gestá“ a v roku 2013 a 2014 by Slovensko bolo vyradené z hry. Jasné ešte nie je ani to, na čo pôjdu prostriedky z rezervy na priority v štátnom rozpočte.

Premiér odmietol porovnávanie výdavkov na investičné stimuly pre veľké firmy s platmi učiteľov. „Ak nebudeme podporovať firmy na Slovensku, ktoré buď udržujú pracovné miesta, alebo ich vytvárajú, tieto firmy budú prepúšťať,“ doplnil s tým, že v iných európskych krajinách dochádza k masívnemu prepúšťaniu. „V iných krajinách sa dejú brutálnejšie veci,“ zdôraznil Fico v diskusii.

V otázke platov zdravotníkov musí vláda podľa premiéra rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý pozastavil účinnosť zákona o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Spomenul tiež, že odvody na poistencov štátu by sa mali postupne zvyšovať „desatinku po desatinke“.

Fico v diskusii vyhlásil, že principiálne nesúhlasí so zdražovaním diaľničných známok a problém má podľa vlastných slov aj so zvyšovaním koncesionárskych poplatkov. O zvýšení koncesionárskych poplatkov hovoril nedávno na mediálnom parlamentnom výbore generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. To, že treba do budúcnosti zvýšiť tieto poplatky, povedal aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Zmeny predseda vlády pripustil aj v zákone o verejnom obstarávaní z dielne ministerstva vnútra. Návrh tzv. strategických zákaziek - štátnych nákupov nad 10 miliónov eur bez tradičnej súťaže - kritizovali aj ministri Smeru-SD. „Ja predpokladám, že tam budú nejaké úpravy paragrafov, ktoré sa týkajú strategickej zákazky, ale to nechávam na podpredsedovi vlády (Robertovi Kaliňákovi, pozn. TASR),“ povedal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok