Čaputová upozornila na kritickú situáciu. Zdravie je najväčší darček

TA3 TASR
22.12.2020 16:23

Zdravie je najväčší darček, ktorý si tieto Vianoce môžeme dať. Odkázala cez Facebook prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň upozornila na kritickú situáciu v našich nemocniciach.

Do konca roka sa v nemocniciach očakáva až 3000 pacientov s ochorením COVID-19 a 300 na pľúcnej ventilácii. Prezidentka na to upozornila na sociálnej sieti po telefonáte s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Čaputová apeluje na ľudí, aby obmedzili kontakty na minimum, a to aj nad rámec aktuálnych opatrení.

"Vplyv obmedzení sa zatiaľ neprejavil, trvajú len krátko a majú príliš veľa výnimiek na zásadnejšie zníženie mobility," skonštatovala. Starostlivosť o pacientov s novým koronavírusom prevezmú aj menšie a súkromné nemocnice. Vzhľadom na narastanie počtu infikovaného zdravotného personálu bude potrebná aj pomoc ďalších zdravotníkov slúžiacich na iných oddeleniach alebo mimo nemocníc, informoval ju minister.

 

"Nie sú to dobré správy a nemáme ani veľa možností tento nepriaznivý trend v krátkom čase zvrátiť. Môžeme však spraviť maximum, aby medzi novými infikovanými neboli naši blízki od štedrovečerného stola," apeluje prezidentka. Vyzýva preto na obmedzenie kontaktov na minimum. "Zdravie je najväčší darček, ktorý si tieto Vianoce môžeme dať," uviedla.

Prezidentka doplnila, že sebe aj zdravotníkom môžu ľudia tiež pomôcť, keď si budú dávať väčší pozor, aby sa nedostali do nemocnice v dôsledku iných rizikových aktivít. "Napríklad v dôsledku používania zábavnej pyrotechniky, zlej životosprávy alebo neohľaduplnosti či nepozornosti na cestách. Každý pacient v nemocnici zamestnáva a v tejto situácii aj vyčerpáva lekárov a sestry, ktorí tak môžu chýbať pri iných, život zachraňujúcich úkonoch u hospitalizovaných pacientov," upozornila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok