Lekári žiadajú Krajčího o stretnutie. Ponúkajú pomocnú ruku

TA3 SITA
22.12.2020 14:46

Lekári žiadajú ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o stretnutie, a to v čo najskoršom termíne. Na tlačovej besede to povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Komora spolu so Slovenskou lekárskou spoločnosťou ministra vyzývajú, aby "napriek dlhodobej ignorancii všetkých zdravotníckych organizácií prijal pomocnú ruku na aktívnu spoluprácu po organizačnej aj realizačnej stránke". Ak sa tak nestane, budú musieť podľa Kollára považovať Krajčího nečinnosť za absolútne zlyhanie pri výkone funkcie ministra zdravotníctva. Bez spolupráce totiž personálnu krízu a odvrátenie kolapsu nemocníc podľa lekárov nie je možné vyriešiť.

Marian Kollár poukázal na to, že nemocnice sú pred kolapsom a limity sú v prvom rade personálne. Vláda podľa neho svojimi poslednými rozhodnutiami nepodržala zdravotníkov, preplnené kolabujúce nemocnice, ani pacientov. "Zdravotníci sú preťažení a vyčerpaní, sú nielen pod neúmerným tlakom, ale v súčasných podmienkach aj pod priamym vplyvom ohrozenia zdravia a životov pri výkone povolania. Situácia je nielen zložitá, ale aj chaotická. Nemáme funkčného premiéra, vládu ani ministra zdravotníctva," povedal šéf lekárskej komory.

Prezident SLK zároveň požiadal všetkých občanov, aby sa celé nasledujúce obdobie zdržiavali iba v kruhu najbližších. "Ak padneme my, zdravotníci, nebude vám mať kto pomôcť. Všetci toho máme plné zuby, preto chcem poprosiť, vyhýbajme sa osobným kontaktom s cudzími osobami," doplnil Kollár. Zároveň apeloval na všetkých lekárov, aby boli v tomto období navzájom solidárni.

Prezident SLK Marian Kollár požiadal všetkých občanov, aby sa celé nasledujúce obdobie zdržiavali iba v kruhu najbližších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok