Zomrel spolutvorca kultového animovaného seriálu z čias ZSSR

TA3 TASR
22.12.2020 08:31

Alexandr Kurljandskij, ruský spisovateľ a jeden z tvorcov obľúbeného kresleného seriálu "No počkaj!", zomrel vo veku 82 rokov. Informovala o tom stanica Slobodná Európa. Správu potvrdili Kurljandského príbuzní a priatelia, príčina jeho úmrtia však nebola zverejnená.

Zomrel spolutvorca kultového animovaného seriálu z čias ZSSR
reprofoto Youtube.com

Kurljandskij bol autorom množstva satirických príbehov pre dospelých i deti, z ktorých niekoľko použili režiséri obľúbenej komediálnej televíznej šou pre deti "Jeralaš" (Mišmaš). Jeho najznámejším príspevkom do sovietskej televíznej kultúry bol však kreslený seriál "No počkaj!", ktorý po desaťročia zabával dospelých i deti v bývalom Sovietskom zväze, ako aj v niekoľkých krajinách východnej Európy.

Predmetný seriál bol o dvoch postavách - vlkovi a zajacovi, ktorí sa nachádzali v komických situáciách, kde sa vlk snažil chytiť zajaca. Seriál mal premiéru v roku 1969; posledná časť bola odvysielaná v roku 2006. Kurljandskij sa podieľal aj na ďalších populárnych kreslených filmoch v ZSSR vrátane rozprávok o papagájovi menom Keša, ktorého výroky sa stali známymi v hovorovej ruštine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok