600 dolárov na osobu. Schválili najdlhší zákon v dejinách

TA3 TASR
22.12.2020 07:42

Americký Kongres drvivou väčšinou hlasov schválil rozsiahly návrh zákona o záchrannom balíku pre milióny Američanov postihnutých koronavírusovou pandémiou v hodnote takmer 900 miliárd dolárov (asi 740 miliárd eur). Návrh zákona, ktorý po dolnej komore Kongresu Spojených štátov - Snemovni reprezentantov, schválil aj Senát, dostane teraz na podpis prezident USA Donald Trump.

Celý dokument mal takmer 5500 strán a podľa agentúry AP ide zrejme o "vôbec najdlhší zákon v dejinách". Dohodu o podobe záchranného balíka dosiahli kongresmani v nedeľu po niekoľkých mesiacoch vyjednávania. Balík okrem iného zahŕňa aj priamy jednorázový príspevok v hodnote 600 dolárov pre väčšinu Američanov či zvýšenie podpory v nezamestnanosti.

Balík okrem iného zahŕňa aj priamy jednorázový príspevok v hodnote 600 dolárov pre väčšinu Američanov.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová po hlasovaní uviedla, že predložený návrh podporila aj keď neobsahoval priamu pomoc pre orgány štátnej správy a samosprávy, o ktorú sa demokrati usilovali. Povedala, že sa o to pokúsia budúci rok po nástupe Joea Bidena do prezidentského úradu.

Kongres USA schválil už v marci prvý balík pomoci v hodnote 2,2 bilióna dolárov. Zahŕňa pomoc pre koncerny v núdzi a pre malé a stredné podniky, ako aj priame platby vo výške 1200 dolárov pre občanov a zvýšenie dávok v nezamestnanosti. Tieto finančné prostriedky boli v apríli zvýšené ďalším záchranným balíkom. Schválenie ďalšej pomoci však blokovali spory medzi administratívou prezidenta Donalda Trumpa, republikánmi v Senáte a opozičnými demokratmi, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok