Spojené štáty odštartovali očkovanie aj druhou vakcínou

TA3 TASR
21.12.2020 18:46

Zdravotná sestra Mandy Delgadová sa stala v pondelok jednou z prvých osôb v Spojených štátoch, ktoré dostali vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna.

Spojené štáty odštartovali očkovanie aj druhou vakcínou
SITA/AP

Delgadovú zaočkovali v nemocnici v americkom štáte Connecticut. "Som nadšená. Cítim sa privilegovaná," povedala sestra za hlasného potlesku. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv minulý týždeň v piatok definitívne schválil druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, a to od spoločnosti Moderna. Očkovacia látka bola schválená na núdzové použitie. Prvú vakcínu vyvinutú firmami Pfizer a BioNTech odsúhlasili v USA týždeň predtým, pričom očkovanie ňou sa v krajine začalo minulý týždeň v pondelok.

Komisia nezávislých odborníkov FDA odobrila schválenie vakcíny od Moderny už minulý týždeň vo štvrtok. Očkovacia látka sa bude môcť aplikovať osobám vo veku minimálne 18 rokov. Spojené štáty už vopred zakúpili 200 miliónov dávok tejto vakcíny, čo by malo stačiť na zaočkovanie 100 miliónov ľudí.

Európska agentúra pre lieky minulý týždeň vo štvrtok informovala, že proces schvaľovania vakcíny americkej spoločnosti Moderna ukončí už 6. januára - namiesto pôvodne plánovaného 12. januára. EMA v pondelok schválila vakcínu vyvinutú nemeckou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer na podmienečné použitie v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok