Most ponúka KDH a SDKÚ Memorandum pre zodpovednú pravicovú politiku

SITA, TA3
22.9.2012 09:59

Na sneme strany to vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Voľby podpredsedu strany, niekoľkých členov predsedníctva a zmena stanov sú podľa podpredsedu Zsolta Simona témy pracovného snemu strany, ktorý sa koná v sobotu v Rimavskej Sobote.

Strany Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS musia navrátiť dôveru pravici. Pomôcť tomu môže ich spoločný postup vo viacerých témach. Bugárovci ich spísali a na dnešnom Sneme v Rimavskej Sobote ich ponúkli predstaviteľom KDH a SDKÚ-DS v podobe Memoranda pre zodpovednú pravicovú politiku. Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára by ho mohli strany podpísať 17. novembra.

"Toto memorandum je vyjadrením tých hodnôt, ktoré sú spoločnými menovateľmi stredo-pravých strán v slovenskom parlamente a ktoré by mali byť jadrom našej spolupráce," povedal o memorande Bugár. Most-Híd navrhuje spoločný postup v zodpovednej hospodárskej politike, ochrane slabých a znevýhodnených skupín, transparentnosti, v otázke práv menšín, odmietnutí populizmu a v iných. Bugárovci tieto tézy považujú za možný "základ ľudovej platformy a mali by byť rámcovým minimom pri spoločných krokoch".
Bugár ďalej zhodnotil tohtoročné parlamentné voľby. Výsledok Mosta-Híd pripísal na vrub tomu, že strana bola súčasťou "vlády, ktorá podrazila sama seba" a nedokázala rokovať, tiež útokom z domova i zo zahraničia. "Bola tu snaha pošpiniť, sťažovať sa, gorilovať. Nebol priestor na to, aby sme hovorili o volebných programoch, stačilo otvárať otázku Gorily a nedalo sa civilizovane hovoriť o názoroch," povedal Bugár. Za poslednú ranu považoval predvolebné tvrdenie, že Most-Híd a KDH sa odchýlili od pravice. Bugár to odmieta. KDH a SDKÚ-DS naďalej považuje za spriatelené strany s Mostom-Híd.

Delegátom snemu tiež zdôraznil, že strana musí byť aktívna, dokázať, že si zaslúži dôveru voličov. Zdôraznil tiež, že prijatie postu splnomocnenca pre menšiny vo vláde Roberta Fica (Smer-SD) bol pre Most-Híd dobrý krok. "Budeme dbať o to, ako sa dodržujú zákony pre menšiny," poznamenal Bugár, ktorý zároveň skritizoval Ficovu vládu za to, že o šetrení iba hovorí, ale nekoná tak. Kritike sa nevyhla ani opozičná SaS. Most-Híd podľa Bugára doteraz nevie, prečo liberáli museli podraziť vládu Ivety Radičovej. Líder sa tiež dotkol otázky stanov, ktoré má dnes strana zmeniť. Zdôraznil potrebu práce, aktívnych ľudí a budovania štruktúr.

Delegáti by tiež mali odsúhlasiť podanie prihlášky za člena Európskej ľudovej strany. Novým podpredsedom Most-Híd na miesto Edit Pfundtner, ktorá po marcových parlamentných voľbách odišla zo strany, by sa mal stať predseda jej poslaneckého klubu László Solymos. Most-Híd má v súčasnosti troch podpredsedov - Zsolta Simona, Rudolfa Chmela a Ivana Švejnu. Novými členmi predsedníctva by sa mali na sneme stať Edita Nochtová a Pavol Burdiga, ktorých dočasne do funkcií zvolil Republikový výbor strany. Delegáti na sneme by ich mali vo funkciách potvrdiť. Na sneme by mal byť zvolený aj ďalší nový člen predsedníctva, pretože László Nagy sa vzdal v strane funkcií po tom, čo sa stal splnomocnencom vlády pre národnostné menšiny.

Zmeny stanov budú podľa Simona reflektovať na aktuálnu situáciu po parlamentných voľbách. Má sa zrušiť inštitút člena čakateľa. „Keď sme tvorili stranu sme očakávali vysoký záujem o stranu, dali sme si istý čas, aby sme záujemcov mohli posúdiť. Tí záujemcovia, ktorí sa hlásia dnes, majú záujem o vstup do Most-Híd, pretože súhlasia s našou ideológiou,“ povedal Simon s tým, že o vstupe do strany budú rozhodovať okresné organizácie.

Strana chce tiež zmenou stanov umožniť spájanie okresných organizácií. Napríklad v Banskej Bystrici a vo Zvolene je jedna spoločná organizácia, pretože nemali dostatok členov v oboch mestách.

Pozrite si aj tlačovú besedu vedenia strany po skončení snemu:

Pozrite si prejav, ktorý na sneme predniesol predseda strany Most-Híd Béla Bugár:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok