Tím Metyl: Sme na stope

TA3
21.9.2012 23:52

Česká polícia už pozná základnú sieť predajcov a výrobcov otráveného alkoholu. Uviedol to šéf vyšetrovacieho tímu Metyl a zástupca českého policajného prezidenta Václav Kučera. Stopy podľa neho vedú do Zlínskeho a Moravskosliezskeho kraja.

Stopy metanolovej aféry v ČR vedú do Zlínskeho kraja, ale týka sa to aj Moravskosliezskeho kraja. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia šéfa špeciálnej vyšetrovacej skupiny Metyl, viceprezidenta policajného zboru ČR pre kriminálnu políciu Václava Kučeru. Polícia preto práve v Zlíne vytvorila základňu vyšetrovania pod dozorom štátneho zástupcu, naznačil.

Podľa Kučerových slov sa už podarilo zmapovať základnú štruktúru predaja a tzv. miešačov pančovaného alkoholu. Pokračuje aj odhaľovanie čoraz väčšieho množstva základných surovín využívaných pri nelegálnej výrobe alkoholických nápojov. Václav Kučera preto verí, že jeho spolupracovníci sú aj na stope vrcholu metanolovej pyramídy.

Výrazným pokrokom pre kriminalistov boli výsledky štvrtkovej razie v Opave, pri ktorej sa našli rádovo tisícky litrov podozrivých tekutín v bareloch, možnej suroviny pre výrobu jedovatého alkoholu. Aj keď je posun vpred nepopierateľný, Kučera bol vo svojom hodnotení opatrný, keď konštatoval, že stále hrozí aj možnosť, že sa vyšetrovanie bude posúvať ešte vyššie.

"Ideálne by bolo, ak by to skončilo v tých veľkých bareloch, ale ďalej môže byť aj kamión, cisterna alebo vlak, čo je samozrejme teraz špekulácia," citujú české internetové portály Kučerove slová. Podľa nich hlási prvý prípad intoxikácie pančovaným alkoholom Pardubický kraj.

Muž z Třemošnice v okolí mesta Chrudim, ktorý si osudné balenie alkoholu kúpil údajne v Ronove nad Doubravou, leží s príznakmi otravy metanolom v nemocnici v Čáslavi. Nie je však podľa dostupných správ v ohrození života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok