Trojka vraj odloží správu o Grécku kvôli voľbám v USA

TA3, TASR
21.9.2012 22:33

Správa Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) o udržateľnosti gréckeho dlhu sa zrejme posunie a bude predložená až po 6. novembri. Politici vraj chcú predísť ďalším šokom, ktoré by zasiahli globálnu ekonomiku, pred voľbami v USA, uviedli predstavitelia EÚ.

Trojka vraj odloží správu o Grécku kvôli voľbám v USA
SITA

Správa takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, sa očakávala niekedy na začiatku októbra, aby ju mali k dispozícii ministri financií eurozóny na svojom zasadnutí 8. októbra.

Na základe správy sa rozhodne, či Atény dostanú ďalšiu časť zo záchranného úveru, alebo sa finančná pomoc zastaví. V prípade zastavenia pomoci Grécko nebude mať na výplatu miezd, dôchodkov ani splatných dlhopisov, takže by sa dostalo do platobnej neschopnosti a pravdepodobne by muselo opustiť eurozónu.

Rozdielne názory v rámci Trojky na rozsah gréckych dlhových problémov spoločne s politickým tlakom na to, aby sa predloženie správy odložilo o niekoľko týždňov, zrejme bude skutočne znamenať, že správa bude zverejnená až v polovici novembra. Grécko sa dovtedy bude financovať z emisií krátkodobých pokladničných poukážok a grécke finančné inštitúty budú mať prístup k núdzovému financovaniu od domácej centrálnej banky.

"Obamova administratíva nechce, aby niečo na makroekonomickej úrovni otriaslo globálnou ekonomikou pred 6. novembrom," uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre agentúru Reuters. Dodal, že predchádzajúce správy Trojky sa tiež odkladali.

Zástupca EK v delegácii Trojky Matthias Mors poprel, že správa môže byť odložená. Rovnako predstaviteľ gréckeho ministerstva financií uviedol, že bol ubezpečený, že nepríde k odkladu. Nemenovaný predstaviteľ USA zasa povedal, že Spojené štáty dali EÚ jasne najavo, že nepotrebujú žiadne negatívne prekvapenia, ktoré by ohrozili krehké zotavovanie americkej ekonomiky.

Poprel však, že to má niečo spoločne s voľbami. Niekoľko zdrojov z Nemecka popísalo tieto rozhovory s partnermi z USA a uviedli, že Američania dali najavo, že nechcú prekvapenia pred voľbami.
"Je pravdepodobné, že správa Trojky bude posunutá a zverejní sa až po voľbách v USA," uviedol pre Reuters berlínsky zdroj pod podmienkou anonymity. Na otázku, či to bolo želanie Washingtonu, odpovedal: "Nechcú žiadne prekvapenia."

Špekulácie o odklade správy podporil aj fakt, že delegácia Trojky na týždeň prerušila prácu v Aténach. "Už sa urobil výrazný pokrok," povedal hovorca komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna. Hovorca však neuviedol dôvody pre pauzu. "Neznamená to, že máme problémy." Dodal, že neexistuje dôvod na dramatizáciu situácie a že niektorí experti zostávajú v Aténach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok