Na vakcínu sme pripravení. Ambíciou je zaočkovať milióny ľudí

TA3 SITA
18.12.2020 13:33

Slovensko je na očkovanie proti koronavírusu pripravené. Reagovalo ministerstvo zdravotníctva na vyjadrenia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Šéfka komisie na sociálnej sieti uviedla, že v krajinách Európskej únie sa začne očkovať 27., 28. a 29. decembra.

Na vakcínu sme pripravení. Ambíciou je zaočkovať milióny ľudí
SITA/AP

K dispozícii je 25 miest

„Slovensko je pripravené, aktuálne sa čaká na schválenie vakcíny zo strany Európskej liekovej agentúry. V našej krajine je aktuálne k dispozícii 25 miest, kde sa bude uskladňovať a následne podávať očkovacia látka, počet týchto miest sa bude postupne navyšovať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Ambíciou slovenského ministerstva je, aby na Slovensku bolo následne v priebehu budúceho roka komplexne zaočkovaných viac ako tri milióny ľudí. Teda približne rovnaký počet ľudí, ktorí absolvovali celoplošné a plošné testovanie. „V takom prípade bude účinná kolektívna imunita a vírus eliminovaný,“ dodala Eliášová.

Očkovanie bude dobrovoľné

V prvom rade budú zaočkované skupiny ľudí, ktoré prichádzajú priamo do kontaktu s nakazenými, následne chronicky chorí pacienti a ľudia nad 65 rokov. Ministerstvo predpokladá, že očkovacia látka širokej verejnosti bude k dispozícii okolo budúcoročných sviatkov Veľkej Noci. „Očkovanie bude bez doplatku a na dobrovoľnej báze,“ konštatovala Eliášová.

Európska lieková agentúra by mala o schválení vakcíny firiem Pfizer a BioNTech rozhodnúť 21. decembra, teda o osem dní skôr, ako pôvodne plánovala. EMA uviedla, že sa takto rozhodla po získaní dodatočných údajov od výrobcov vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok