Praktické sestry končia. Ministerstvo mení názov povolania

TA3 TASR
18.12.2020 11:48

Od začiatku budúceho roka sa praktické sestry premenujú na zdravotníckych asistentov. Poukázala na to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, podľa ktorej ide o dehonestáciu zdravotníckych pracovníkov, ktorí majú za sebou niekoľkoročné odborné štúdium a dlhoročné skúsenosti s ošetrovaním pacientov. Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že označenie praktická sestra mohlo pôsobiť nepresne.

Praktické sestry končia. Ministerstvo mení názov povolania
TASR/AP

Názov bol vraj nejasný

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová sa odvolala na stanovisko Európskej komisie, podľa ktorého názov zdravotníckeho povolania praktická sestra mohol spôsobovať v praxi aplikačné nejasnosti. "Názvy zdravotníckych povolaní sestry zodpovednej za všeobecnú starostlivosť a praktickej sestry sú veľmi podobné a môžu EK spôsobovať nejasnosti, a to najmä v súvislosti s cezhraničným poskytovaním služieb," komentovala.

AZZZ SR tvrdí, že legislatívna úprava prešla bez diskusie s dotknutými zdravotníckymi organizáciami, bez pripomienkového konania a cez novelu iného zákona ju vníma ako "ďalšiu facku slovenským zdravotníkom". "Od prijatia novely, ktorá pred dvomi rokmi zaviedla pre absolventov stredných zdravotníckych škôl označenie praktická sestra, sa zvýšil záujem o štúdium tohto odboru o viac ako 40 percent," komentovala.

Okrem vyššieho počtu zdravotníckeho personálu, ktorého je na Slovensku akútny nedostatok, to podľa asociácie znamenalo zvyšovanie kvality žiakov na týchto školách, lebo školy si mohli začať vyberať spomedzi záujemcov tých najlepších. Tvrdí, že o stredné zdravotnícke školy nebude záujem. Navyše, keď nebudú mať dostatok absolventov, podľa AZZZ nebude mať ani kto študovať ošetrovateľstvo na vysokých školách a starať sa o pacientov.

Zmenou sa nezníži záujem, tvrdí rezort

Rezort zdravotníctva však nesúhlasí s názorom, že zmenou názvu sa zníži záujem o toto zdravotnícke povolanie. Takéto tvrdenie považuje za neobjektívne. "Zdravotnícke študijné odbory sú aktivované na 30 stredných zdravotníckych školách, kde sa okrem momentálne etablovaného študijného odboru praktická sestra vzdelávajú študenti aj v iných zdravotníckych študijných odboroch - ako napríklad farmaceutický laborant, zdravotnícky laborant, asistent výživy, zubný asistent, zubný technik, masér, sanitár či očný optik, o ktoré je tiež v posledných rokoch zvýšený záujem zo strany žiakov a ich rodičov," povedala Eliášová.

Dodala, že v období rokov 2018 až 2020 sa z dôvodu premenovania zdravotníckeho asistenta na praktickú sestru zároveň v praxi stratil jeden dôležitý člen tímu v starostlivosti o pacienta. "Zmenou názvu profesie tak dôjde k prehľadnejšiemu usporiadaniu zdravotníckych pracovníkov v systéme a nedôjde k zameniteľnosti povolaní," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok